Arhiva Comunicate
COMUNICAT

„Sarbatorim impreuna” cu copiii din Patrauti
(02.06.2014)

Aproape 650 de de copii din Patrauti, dintre care peste 600 romi, au avut parte de un spectacol inedit si de cadouri, oferite in cadrul unei actiuni de amploare organizata in parteneriat cu „Monitorul de Suceava”.

Cotidianul „Monitorul de Suceava”, in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a organizat vineri, 30 mai a.c., pentru copiii romi din cartierul Moldoveni, comuna Patrauti, evenimentul „Sarbatorim impreuna”, cu ocazia Zilei Internationale a Copilului. Proiectata initial a se derula in mijlocul cartierului de romi, unde traiesc aproximativ 650 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 14 ani, manifestarea a fost mutata, din cauza vremii nefavorabile, la Scoala Gimnaziala „Constantin Morariu” din Patrauti.
Pentru a ne asigura ca cei pentru care a fost organizata actiunea afla in timp util de schimbarea locului, vineri dimineata, la prima ora, liderul local al romilor, Ioan Timisag, preotul Gabriel Herea si Alin Galeata, purtatorul de cuvant al pompierilor militari, au mers pe toate ulitele din cartierul Moldoveni si au anuntat la megafon ca toti copiii sunt asteptati la scoala.
Cu ajutorul voluntar al directorului scolii, Lucian Rusti, al profesorilor, al preotului Herea si pastorilor penticostali, adventisti si baptisti si al celor 16 pompieri militari, au fost organizate ateliere de acordare a primului ajutor, de informare despre operatiunile de cautare-salvare, precum si demonstratii practice cu Oli, cainele salvator al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sucevean.
Atat copiii invitati, cat si cei aflati la cursuri in scoala la momentul derularii actiunii au asistat si au participat la demonstratiile echipei SMURD, au aplaudat cu entuziasm performantele lui Oli si au raspuns intrebarilor maiorului Bogdan Ravnic, despre cum trebuie sa actioneze in caz de cutremur, incendiu sau inundatii.
Pentru ca orice serbare trebuie sa aiba si un moment artistic, copiii care frecventeaza Gradinita Moldoveni- Patrauti au oferit un scurt program de cantece si poezii.
In ciuda ploii sacaitoare, cele patru echipe de fotbal formate din copiii romi inscrisi la scoala din Patrauti au sustinut meciurile programate, iar cele doua echipe castigatoare au primit de la inspectorul sef al ISU Suceava, generalul de brigada Ion Burlui, mingi de fotbal si cupele pregatite special pentru Ziua Copilului. Toti copiii care au facut parte din echipe au fost felicitati si medaliati de reprezentantii organizatorilor- „Monitorul de Suceava” si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, precum si de voluntarii de la bisericile crestine si de la scoala.
Dupa sport si joaca, toti copiii au fost invitati la masa. Cu 30 kg de fasole, 30 kg de carnati, paine, muraturi si cate o napolitana desert, plutonierul adjutant-sef Marcel Andrianu a pregatit 650 de portii care au fost distribuite cu ajutorul colegilor in mai putin de doua ore. Odata cu mancarea, fiecare copil a primit si cate o punga de cadouri cu dulciuri, sucuri, iar celor intre 2 si 6 ani li s-au dat in plus carti de colorat si creioane colorate, donate de sponsori.
Au fost oferite 640 de pungi cu cadouri, in valoare de 4.250 lei, bani proveniti integral din sponsorizari.
La finalul actiunii, colonelul Marius Giurca a oferit diplome de excelenta ziarului „Monitorul de Suceava”, in calitate de co-organizator, sponsorilor - medici, avocati din Baroul Suceava, firmele Rogelia, Lidana si Savcom, si voluntarilor - profesori si educatori de la scoala si gradinita din Patrauti, Primaria Patrauti, preotul ortodox Gabriel Herea, pastorii adventisti, penticostali si baptisti, liderul romilor din Patrauti, Ion Timisag, Institutiei Prefectului si altor persoane care au contribuit la reusita evenimentului.
Potrivit primarului de Patrauti, Vasile Breaban si directorului de scoala Lucian Rusti, manifestarea organizata de ISU si „Monitorul de Suceava” de Ziua Internationala a Copilului a fost cea mai semnificativa din istoria comunei, atat ca amploare, cat si ca impact si calitate.

Dana Humoreanu
redactor Monitorul de Suceava

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO