Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Salvatori de exceptie
(06.06.2014)

in perioada 2-4 iunie a.c., Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt a organizat faza pe zona a Competitiei nationale de descarcerare si acordare a primului ajutor calificat. Concursul s-a desfasurat in parcarea din apropierea Galeriilor Olimp, din municipiul Piatra Neamt.
Loturile reprezentative ale Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta ale judetelor Neamt, Iasi, Botosani, Suceava, Bacau si Vaslui au concurat, in cadrul celor doua probe ale competitiei, respectiv Descarcerarea din autovehicule si Acordarea primului ajutor calificat. Obiectivele celor doua probe sunt stabilite, conform regulamentelor si principiilor ce se aplica in cadrul actiunilor de salvare a oamenilor.
Daca ne referim la proba Descarcerarea din autovehicule, aceasta urmareste dezvoltarea competentelor profesionale in ceea ce priveste salvarea victimelor. Pe parcursul exercitiului, evaluatorii urmaresc cu prioritate comanda interventiei, siguranta, tehnicile de descarcerare, ingrijirea prespitaliceasca si folosirea eficienta a echipamentului. In cadrul probei, echipajele trebuie sa fie in masura sa identifice cele mai bune practici/tehnici de descarcerare din vehicule, precum si sa promoveze eventualele idei inovatoare privind tehnicile de descarcerare din vehicule, acesta fiind si un prilej excelent pentru realizarea unui schimb de experienta cu privire la modul de lucru al salvatorilor.
In cadrul probei Acordarea primului ajutor calificat se urmareste aplicarea si respectarea intocmai a protocolului specific, precum si dezvoltarea competentelor profesionale in ceea ce priveste acordarea primului ajutor calificat pacientilor traumatizati. In urma acestei probe, echipajele participante sunt in masura sa atinga valori de referinta precum constientizarea si implementarea de catre toti paramedicii a sintagmei ,,Siguranta pe primul loc”, apoi incurajarea acordarii unei ingrijiri prespitalicesti la un nivel superior, in limita competentelor prevazute de legislatia in vigoare, si nu in ultimul rand crearea unui spectru mai larg al principiilor si tehnicilor intalnite in ingrijirea prespitaliceasca a pacientului traumatizat.
Lotul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a fost cel care, anul trecut, s-a clasat pe locul I la faza zona si pe locul IV in clasamentul national.
Si anul acesta, salvatorii suceveni au facut o figura frumoasa, reusind sa se claseze pe locul III, demonstrand, inca o data, ca Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare de la nivelul judetului este la inaltime si ca ofera servicii de calitate si de un inalt profesionalism.
Protagonistii acestui concurs au fost plt.maj. Gelu Pavalache (comandantul echipajului), plt. Maria Perijoc, plt. Mihai Scutelnicu, plt.Ovidiu Titiliuc, plt. Laurentiu Frantuzu si plt. Olimpiu Olaru. Din lot au mai facut parte cpt. Marius Jechel (sef lot) si plt.adj. Loredana Macovei (asistent-coordonator SMURD).
Ii felicitam si le multumim pentru toate momentele in care ne-au facut sa ne simtim mandri si onorati sa le fim colegi.

Clasament final -proba descarcerare
1. ISU Neamt
2. ISU Iasi
3. ISU Suceava
Clasament final -proba trauma
1. ISU Neamt
2. ISU Iasi
3. ISU Suceava
*
* *

„Tinerete fara batranete”

La cei 46 de ani trecuti ai sai, plutonierul adjutant-sef Neculai Rosu din cadrul Detasamentului de pompieri Suceava, isi ascunde foarte bine varsta. Are o conditie fizica invidiata chiar si de cei mai tineri colegi ai sai.
Energic si plin de vitalitate, Neculai Rosu reuseste sa pacaleasca anii inscrisi in acte. A practicat lupte in tinerete si nu a uitat de latura sa sportiva. In fiecare dimineata, odata cu cantatul cocosilor, pe cand multi dintre noi suntem inca in lumea viselor, Neculai iese la alergat. Fuge 5, 10 si chiar 15 kilometri zilnic, de parc-ar fi Forrest Gump. Crosul face parte din viata lui si nu s-ar lipsi de sport pentru nimic in lume. Il mentine asa precum ii este si firea - vesnic tanar.
Anul acesta, dupa ce a castigat locul intai si medalia de aur la cros - 3000 de metri, pentru cei cu varsta peste 45 de ani, la etapa finala a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, a fost selectat in lotul national al pompierilor militari.
In perioada 3-6 iunie a.c. s-a desfasurat Campionatul de Atletism si Cros al Ministerului Afacerilor Interne, in municipiul Cluj-Napoca din judetul Cluj. Este vorba despre Etapa Finala a competitiei care a reunit si in acest an peste 200 de sportivi, angajati in structurile centrale si teritoriale ale Ministerului.
Campionatul s-a desfasurat pe doua paliere si anume - masculin (sub 35 de ani, 35-45 de ani si peste 45 de ani) - si feminin (sub 30 de ani si peste 30 de ani), probele fiind cele de 60 metri, 100 metri, 800 metri, 1500 metri, aruncarea greutatii si saritura in lungime la atletism, respectiv 2000 metri, 3000 metri, 4000 metri si 6000 metri la cros.
Echipa Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, cu plutonierul adjutant-sef Neculai Rosu component de baza, a castigat locul intai pe Ministerul Afacerilor Interne, iar pompierul militar sucevean a avut un cuvant greu de spus in acumularea de puncte pretioase pentru echipa sa si adjudecarea mult ravnitului trofeu.
Neculai Rosu a castigat detasat locul intai la proba de 3000 de metri. A urcat pe podium si la proba de 1500 de metri, al treilea, iar medaliile si cupele sale, alaturi de cele ale coechipierilor sai i-au propulsat pe pompierii militari in fruntea clasamentului general.
Ne bucuram nespus pentru rezultatul obtinut de Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, dar si mai mult pentru colegul nostru campion. Il felicitam, ii uram din inima sanatate si speram sa ne dezvaluie si noua reteta lui pentru „Tinerete fara batranete”.

*
* *

Cupa Asociata Sportiva a Pompierilor din Romania la tenis de masa - etapa I

In data de 27 mai a.c., a avut loc la Resita, in organizarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Semenic” al judetului Caras-Severin, faza interjudeteana - etapa I - a Campionatului de tenis de masa, Cupa Asociatia Sportiva a Pompierilor din Romania, cu participarea echipelor reprezentative ale Inspectoratelor pentru situatii de urgenta din județele Suceava, Harghita si Caras-Severin.
Pompierii militari suceveni au fost reprezentati de plutonierul adjutant Cristian Ovidiu Polocoser si plutonierul major Marius Adrian Gugles. Primul, si-a adjudecat locul I la categoria de varsta peste 36 de ani, iar impreuna au castigat proba de „dublu”, urmand sa reprezinte inspectoratul pentru situatii de urgenta sucevean la faza finala a competitiei.
Ii felicitam pe amandoi si le uram sa se intoarca invingatori si in aceasta ultima etapa a campionatului de tenis de masa.

Plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950
Purtator de cuvant I.S.U. Suceava

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO