Arhiva Comunicate
COMUNICAT

13 Septembrie - Ziua Pompierilor din Romania
(13.09.2014)

Pompierii Romani aniverseaza in aceasta zi 166 de ani de la Batalia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA TARII, pe frontispiciul careia se regasesc nazuintele de libertate sociala, independenta si unitate nationala ale poporului roman. Ducand mai departe traditia Armei, pompierii au respectat si indeplinit cu abnegatie misiunile incredintate nobilei profesii de salvator.
La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat aceasta sarbatoare cu o serie de activitati desfasurate la sediul inspectoratului. Dupa prezentarea mesajelor de felicitare, au urmat avansarile in grad inainte de termen.
Anual, de ziua armei, pompierii care obtin rezultate exceptionale in indeplinirea atributiilor specifice, sunt avansati in gradul urmator inaintea expirarii stagiului minim. Astfel, in temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne si al inspectorului general al I.G.S.U., inspectorul sef, generalul de brigada dr. Ion Burlui, a schimbat tresele de pe umerii a doi ofiteri si cinci subofiteri, care au fost avansati la gradul de capitan, respectiv plutonier adjutant - un subofiter si plutonieri majori - patru subofiteri.
Tot in acest cadru festiv, seful pompierilor suceveni a conferit/acordat, pentru 50 de pompieri militari, diplome de merit, de onoare si de excelenta, plachete onorifice, embleme de merit, distinctii de serviciu-insigne simbol si insigne onorifice, pentru rezultatele obtinute.
Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bataliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din Romania” si Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos - patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.
De asemenea, in cursul acestei saptamani, au fost prezentate in cadrul expozitei „Arc peste timp”, mai multe documente si fotocopii cu sprijinul Arhivelor Nationale - filiala Suceava, cu file din istoria pompierilor suceveni si evolutia formatiunilor din domeniul situatiilor de urgenta, atat la sediul inspectoratului cat si la cel al Palatului Administrativ.
* * *
De ziua lor, pompierii militari suceveni au fost alaturi de cei in slujba carora sunt - cetatenii.
Astfel, un sobor de preoti, sub conducerea preotului consilier Gheorghe Bradatan, a oficiat slujba de pomenire a eroilor pompieri. Dupa „Vesnica Pomenire”, s-au depus coroane si jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din localitatile Sadova, Frumosu, Moldova Sulita, dar si la statuia „Pompierul”, din fata Bisericii Militare, cu participarea subprefectului Nistor Atanasa din partea Institutiei Prefectului, a vicepresedintelui Consiliului Judetean Alexandru Radulescu, a primarului municipiului Suceava Ion Lungu, a conducerii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, a sefilor structurilor deconcentrate din judet - Politie, Jandarmerie, Politie de Frontiera, Centrul Militar Judetean, S.T.S., Scoala Militara de Jandarmi Falticeni, Directia Silvica Suceava, Spitalul Judetean Suceava.
Pe timpul ceremonialului, coralele Inspectoratului si a Protopopiatului I Suceava pregatite si conduse de preotul Doru Budeanu si preotul militar Ovidiu Iacob, au interpretat imnul national al Romaniei, „Tricolorul” de Ciprian Porumbescu, dar si alte cantece patriotice si ostasesti.
Festivitatea s-a bucurat si de prezenta cadrelor militare in rezerva si in retragere, a jurnalistilor si a altor cetatenicare au dorit sa fie alaturi de sarbatoriti.
A urmat un moment sustinut de Fanfara Primariei, in foisorul din Parcul Central al municipiului, cu cantece patriotice si de promenada.
Cetatenii au vizionat tehnica de interventie a salvatorilor, expusa in fata Palatului Administrativ, s-au documentat la punctele de informare si s-au bucurat impreuna cu militarii, atunci cand acestia au defilat cu cantec si cu toate autospecialele din dotare pe traseul Palatul Administrativ - Biblioteca Judeteana - Hotelul Bucovina - Policlinica Municipala - Stadionul Areni - sediul inspectoratului.
Formatia de defilare a fost comandata de seful Centrului Operational Judetean, colonelul Marius Giurca, si a avut in compunere Garda Portdrapel cu drapelul de lupta al unitatii, urmata de un pluton de 24 de militari de la resedinta unitatii, comandat de locotenent-colonel Claudiu Bardan, un pluton de la Detasamentul de pompieri Suceava, format din 24 de militari, comandat de locotenent-colonel Marius Tauteanu, un pluton de la Detasamentul de pompieri Radauti, format din 24 de militari, comandat de sublocotenent George Ostafi, si un pluton de la Detasamentul de pompieri Falticeni, format tot din 24 de militari, comandat de locotenent-colonel Danut Hladi. Formatia pompierilor militari a fost insotita de Fanfara Primariei Suceava, dirijata de Ghiocel Cioltan.
Dupa plutoanele de militari a defilat tehnica de interventie, in deschidere cu o pompa manuala din 1863 trasa de cai si drapelul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bosanci, urmata de autospeciala Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Suceava si autospecialele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina”.
Defilarea a fost urmarita atat de catre reprezentantii autoritatilor publice si din institutiile deconcentrate ale municipiului si judetului Suceava, cat si de catre numerosi cetateni, care au aplaudat entuaziasmati, iar la cei mai in varsta li s-au umezit ochii la trecerea plutoanelor care cantau melodii vechi de catanie.
Cu ocazia Zilei Pompierilor din Romania, la sediul unitatii, s-a ciocnit o cupa de sampanie aniversara de catre conducerea inspectoratului cu reprezentantii institutiilor publice judetene si municipale, sefii de institutii, militarii in rezerva si in retragere, dar si cu pompierii militari si civili participanti la defilare.
Pompierii militari suceveni si-au sarbatorit ziua si pe muntele Rarau, unde au fost implicati in activitatea organizata de Consiliul Judetean Suceava, cu o Garda Portdrapel, din care au mai facut parte si politisti, jandarmi si militari M.Ap.N., care a arborat un drapel tricolor de 24 de metri patrati, pe un catarg aflat la 1400 de metri altitudine. In acest timp, corala mixta a Inspectoratului si a Protopopiatului I Suceava, s-a aflat pe scena amenajata in aer liber pe masivul Rarau, unde a cantat cantece patriotice si ostasesti.
Surprizele pompierilor militari suceveni nu s-au incheiat aici, pentru ca au urmat „Porti Deschise”, in toate subunitatile din judet, si o expozitie in parcarea Iulius Mall Suceava, unde toti cei prezenti au putut viziona exercitii demonstrative, tehnica de lupta si au fost oaspetii punctelor de informare preventiva.

Persoana de contact:
Purtator de cuvant Plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO