Arhiva Comunicate
COMUNICAT

13 Octombrie – Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale
(13.10.2014)

Ziua de 13 octombrie este desemnata ,,Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009 adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.
Scopul acesteia este de a promova o cultura generala de reducere a riscului de dezastre naturale in intreaga lume. In repetate randuri, istoria ne-a demonstrat ca dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare asupra populatiei si a mediului inconjurator, fapt ce a dus la implementarea unor masuri de prevenire si pregatire pentru interventie.
Obiectivele acestor masuri sunt asigurarea unui nivel ridicat de pregatire a personalului de interventie si a populatiei, pastrarea unui echilibru intre dezvoltarea economico-sociala, precum si protejarea mediului inconjurator.
Cunoasterea si aplicarea masurilor preventive si de pregatire duc la reducerea sau eliminarea pierderilor de vieti omenesti, de animale, a pagubelor materiale si de mediu. Alte efecte benefice sunt asigurarea unei interventii operative cu forte si mijloace special constituite si refacerea economico-sociala cat mai rapida si durabila.
In conformitate cu Legea 481/2004 privind protectia civila, republicata, prin dezastru se intelege: ,,evenimentul datorat declansarii unor tipuri de riscuri, din cauze naturale sau provocate de om, generator de pierderi umane, materiale sau modificari ale mediului si care, prin amploare, intensitate si consecinte, atinge ori depaseste nivelurile specifice de gravitate stabilite prin regulamentele privind gestionarea situatiilor de urgenta, elaborate si aprobate potrivit legii”.
Riscurile naturale care au afectat cel mai des teritoriul judetului nostru sunt: inundatiile, alunecarile de tren, fenomenele meteorologice periculoase si incendiile la fondul forestier.
Pentru Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, acest eveniment este o ocazie de a creste gradul de constientizare a cetatenilor cu privire la riscurile naturale si de a promova o cultura, unitara la nivelul judetului, de reducere a riscului de dezastre.
In acest sens, sunt organizate o serie de activitati cu tematica specifica dezastrelor naturale, prin care populatia, in mod special salariatii si elevii, este informata cu privire la riscurile specifice judetului nostru, reducerea lor, precum si modul de comportare in diferite situatii de urgenta.
Actiunile dedicate acestei zile s-au desfasurat in mai multe localitati, iar intre orele 10:00-14:00, toate subunitatile de pompieri din judet au avut portile deschise pentru vizitatori.
In cadrul acestor activitati s-au prezentat materiale cuprinzand riscurile specifice judetului nostru, concursuri cu tematica specifica si exercitii demonstrative. De asemenea, au fost prezentate mijloacele de interventie in caz de dezastre naturale si modul de folosire a acestora.


Persoana de contact:
Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA (0747 051950)

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO