Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Incendiu la Seminarul Teologic Ortodox din Suceava
(08.01.2015)

08.01.2015, ora anuntarii la 112 - 8:44

Joi dimineata, la ora 8:44, pompierii militari suceveni au fost anuntati despre izbucnirea unui incendiu violent care a cuprins cladirea Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, din apropierea asezamantului monahal „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.
La fata locului s-au deplasat echipaje de la Detasamentul de pompieri Suceava si Grupa operativa a inspectoratului, sub conducerea inspectorului sef, generalul de brigada Ion Burlui. Acesta a cerut suplimentarea fortelor de interventie, astfel incat au fost aduse echipaje si autospeciale de la subunitatile din Falticeni, Radauti, Solca, Gura Humorului, dar si de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” al judetului Botosani. De asemenea, au intervenit si voluntari de la Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta Suceava, Scheia, Salcea si Bosanci si de la Serviciile Private pentru Situatii de Urgenta „Ambro” si CET Suceava.
Pompierii au fost ajutati de jandarmi, politisti, politisti locali, lucratori ai E-On Gaz, E-On Electrica, ACET si „Diasil” Suceava. In total, au participat la interventie 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenti, 23 voluntari si 22 lucratori, cu 33 de autospeciale (22 de interventie).
Incendiul a fost anuntat cu intarziere, iar materialele combustibile din componenta constructiei, majoritatea din lemn, au favorizat propagarea cu repeziciune a focului, astfel incat au ars cladirea seminarului (compusa din sali de curs, spatii de cazare, bucatarie, sala de mese, dar si birourile Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor), cu o suprafata construita de 936 de metri patrati si suprafata desfasurata de 2.700 de metri patrati. Flacarile au mai cuprins cladirea centralei termice pe 169 de metri patrati si un alt corp de cladiri in care se aflau o scoala de muzica si depozite de carti, pe o suprafata de 200 de metri patrati.
Interventia a fost deosebit de grea, din cauza temperaturii scazute (intre -17 si -14 grade Celsius) care a facut imposibila folosirea hidrantilor din zona, deoarece acestia erau inghetati, dar si din cauza blocarii efective a cailor de comunicatii din zona de autoturismele parcate, care nu au putut fi dislocate. Pe de alta parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au fortat pompierii militari sa indeparteze autospecialele pana la zonele in care acestea se aflau in siguranta, cu realizarea unei protectii active si suficiente a ansamblului de biserici din cadrul Manastirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, a celorlalte anexe, dar si a locuintelor aflate in imediata vecinatate, care au fost salvate.
Din fericire, nu s-au inregistrat victime omenesti, iar pompierii militari intervin si la ora transmiterii acestor informatii pentru lichidarea ultimelor focare si indepartarea elementelor de constructie afectate de flacari.
Cauza probabila de izbucnire a incendiului este in curs de stabilire.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO