Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 82 de ani de Protectie Civila in Romania -
(25.02.2015)

Se implinesc 82 de ani de la legiferarea infiintarii primelor structuri cu atributii de protectie civila din tara noastra, prin semnarea Inaltului Decret Regal de catre regele Carol al II-lea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Regulamentului Apararii Pasive contra atacurilor aeriene.
Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava organizeaza evenimente ce au ca scop informarea cetatenilor asupra riscurilor prezente in comunitate, popularizarea masurilor specifice de prevenire a manifestarii acestora, dar si regulile de comportare in cazul producerii situatiilor de urgenta.
Astfel, in perioada premergatoare acestui eveniment, specialisti ai protectiei civile au desfasurat activitati de informare a populatiei asupra riscurilor prezente in comunitate si au popularizat masurile specifice de prevenire a manifestarii acestora si a regulilor de comportare in caz de dezastre. De asemenea, a fost informat Inspectoratul Scolar Judetean Suceava cu privire la semnificatia Zilei Protectiei Civile si, prin intermediul aceleiasi institutii, elevii din toate scolile sucevene au fost invitati la sediile subunitatilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sucevean, cu ocazia Zilei Portilor Deschise.
Ziua Portilor Deschise

Vineri, 27 februarie a.c., intre orele 10:00-14:00, pompierii militari suceveni vor organiza „Ziua Portilor Deschise”, atat la sediul inspectoratului din municipiul Suceava, str. Universitatii nr.14, cat si la sediile subunitatilor din judet - Falticeni, Radauti, Campulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Solca, Siret si Vicovu de Sus.
Cu aceasta ocazie, vizitatorilor le vor fi prezentate mijloacele de prima interventie in caz de situatii de protectie civila si modul de folosire a acestora. De asemenea, vor putea beneficia de informatii privind riscurile potential generatoare de situatii de urgenta de la nivelul judetului, regulile de comportare in situatii de urgenta, principalele cauze de incendiu si modul de prevenire, importanta educatiei antiincendiu in familie, dar si necesitatea supravegherii permanente a copiilor.
Pe timpul acestor activitati, cadrele Inspectiei de Prevenire vor distribui pliante, flyere, stickere cu mesajele campaniilor nationale F.O.C. - „Flacarile omoara copii” si R.I.S.C. - „Siguranta nu este un joc de noroc”, dar si „Nu tremur la cutremur”.
Nu in ultimul rand, amintim prezenta colegului nostru Olly, cainele de cautare/salvare al pompierilor militari suceveni, specializat in cautarea victimelor rezultate in urma cutremurelor.
* * *
Din decembrie 2004, misiunile Protectiei Civile au fost preluate de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, avand ca obiectiv principal profesionalizarea si cresterea capacitatilor operative ale celor doua componente de baza - Pompieri si Protectie Civila - pentru a fi in masura sa ofere o mai buna securitate si siguranta cetatenilor si comunitatilor din care fac parte.
De la infiintare si pana in prezent, indiferent de apartenenta la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protectia Civila a ramas o componenta de baza a sistemului securitatii nationale, destinata prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflictelor armate si inlaturarii operative a urmarilor acestora, precum si in scopul asigurarii conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO