Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 04.03.2014
(04.03.2015)
Comportamentul preventiv in utilizarea surselor de gaze si energie poate salva vieti in cazul unui cutremur

●Opt din zece romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui cutremur;

●Majoritatea ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar incetini interventia salvatorilor;

●Cunoasterea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate este esentiala in timpul si dupa producerea unui seism;


80% dintre romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism, iar cei mai multi dintre ei ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar ingreuna interventia salvatorilor. Aceasta a fost concluzia alarmanta a unui studiu realizat in randul populatiei adulte din Romania, studiu pe care s-a fundamentat campania de informare „Nu tremur la cutremur”, lansata in luna ianuarie a acestui an.

E.ON Romania s-a alaturat campaniei Ministerului Afacerilor Interne, derulata la nivel national prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.), ce are ca principal obiectiv informarea cetatenilor cu privire la modalitatile si regulile de comportare ce trebuie respectate inainte, in timpul si dupa producerea unui seism.

„In Romania au loc zilnic cutremure de mica intensitate si este foarte important sa cunoastem principalele modalitati prin care putem sa ne protejam, atat pe noi insine, cat si familiile noastre sau colegii de serviciu pe durata producerii unui cutremur, precum si ceea ce trebuie sa facem imediat dupa producerea seismului”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.

In prima luna de la lansarea campaniei, reprezentantii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, impreuna cu voluntarii E.ON, au derulat mai multe actiuni de informare a cetatenilor, prin distribuirea materialelor tiparite special realizate pentru diseminarea mesajelor campaniei.

Prin aceste materiale sunt popularizate regulile care trebuie respectate in amenajarea locuintei pentru limitarea pericolelor in caz de cutremur si modul in care cetatenii trebuie sa reactioneze in timpul producerii seismului in functie de locul in care se afla in momentul respectiv: acasa, la serviciu, pe strada.

In cadrul campaniei vor avea loc exercitii de simulare a producerii unor situatii de urgenta in cadrul carora cetatenii vor fi invatati cum sa se comporte in cazul producerii unor astfel de evenimente.

„Constientizarea populatiei cu privire la comportamentul care trebuie adoptat in cazul unui cutremur este unul dintre principalele obiective institutionale ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care poate fi insa cel mai bine realizat cu sprijinul tuturor componentelor societatii civile”, a declarat col. Nicolae Cornea, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).


Pe langa masurile necesare pregatirii si amenajarii locuintei in eventualitatea unui seism, respectiv cele legate de comportamentul ce trebuie adoptat inaintea, in timpul si dupa producerea cutremurului, foarte importanta este si cunoasterea si insusirea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate.

Ce trebuie sa faci inainte de cutremur?

• asigura-te ca stii de unde se intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica;
• asigura-te ca sistemele de incalzire (centrala termica, boilerul, soba, radiatoare electrice etc.) sunt montate corect si solid fixate pentru ca in caz de cadere sau rasturnare sa nu rupa conductele de gaz, sa nu atinga instalatiile electrice sau sa aprinda materiale inflamabile;
• asigura-te ca articolele inflamabile si produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de caldura si in locuri in care nu se pot rasturna.
Ce trebuie sa faci dupa producerea cutremurului?

• intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica;
• nu aprinde lumina si nu folosi focul deschis - conductele stradale si instalatiile interioare de gaze naturale din cladiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) si pot genera scapari masive de gaze urmate de incendii sau explozii;
• verifica starea instalatiei de gaz doar cu spuma de apa si sapun, de indata ce este posibil. In cazul in care constati scapari de gaze, inchide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra si cheama echipa de interventie a distribuitorului de gaze natural;
• nu te apropia la o distanta mai mica de 20 metri de liniile electrice cazute sau suspendate deasupra solului si nu permite altor persoane sa se apropie;
• stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o cladire, o masina;
• atunci cand cablurile electrice aeriene ating autovehiculul in care te afli, ramai in interiorul acestuia, anunta serviciile de urgenta si asteapta sosirea echipajelor de interventie;
• foloseste o lanterna pentru iluminat. Evita folosirea lumanarilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;
• nu incerca sa repari singur defectiunile produse la instalatii electrice sau de gaze naturale. Reparatiile se fac doar de catre specialisti autorizati.

Despre I.G.S.U.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.) a fost infiintat in data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonata Ministerului Afacerilor Interne. La nivel national, I.G.S.U. coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu principiile existente pe plan international, specifice ONU, NATO, UE si altor organisme la care Romania este parte.

Despre E.ON Romania
Grupul E.ON in Romania este activ de 10 ani pe piata locala in domeniile furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind circa 3 milioane de clienti. Aria de activitate a companiilor E.ON acopera 20 de judete situate in partea de nord a tarii. Compania platforma, E.ON Romania, detine participatii la E.ON Distributie Romania, E.ON Energie Romania si E.ON Servicii Tehnice. Din Grupul E.ON in Romania mai face parte si compania E.ON Servicii Clienti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO