Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 30.03.2015
(30.03.2015)

De la inceputul anului 2015, cu precadere in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, inspectorii de specialitate din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava au efectuat 46 de controale tematice si 20 de fond, precum si activitati de instruire cu personalul din conducerea cultelor recunoscute in judet si cel clerical (Biserica Crestin-Ortodoxa, Biserica Crestin-Ortodoxa pe stil vechi, Biserica Greco-Catolica, Biserica Crestina dupa Evanghelie, Biserica Baptista, Biserica Adventista de ziua a saptea), inclusiv la cele opt Biserici - monumente UNESCO.
In cadrul acestor activitati s-a pus accentul pe instruirea personalului responsabil cu privire la realizarea masurilor de securitate la foc. S-au stabilit planurile privind ordinea si prioritatile care trebuie avute la salvarea bunurilor si a exponatelor de valoare, in special la monumentele UNESCO. De asemenea, s-au reactualizat planurile de interventie la incendiu la obiectivele de cult unde exista spatii de cazare pentru personalul clerical si pentru pelerini. Nu in ultimul rand, acolo unde a fost cazul, s-a acordat asistenta tehnica de specialitate privind obtinerea avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu.
Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, pompierii militari suceveni vor participa la slujbele specifice acestei perioade, si vor sprijini personalul clerical privind modul de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta.
*
* *
Sfintele Sarbatori de Pasti si Invierea Domnului aduc bucurie sufleteasca tuturor credinciosilor de pretutindeni.
Slujbele religioase organizate cu ocazia apropierii maretului eveniment se desfasoara in lacasurile de cult, mare parte dintre acestea fiind intrate in patrimoniul cultural si istoric al poporului roman, dar si UNESCO.
Marturie vie a spiritualitatii romanesti, lacasurile de cult adapostesc adevarate valori artistice si de cult, cum sunt icoane, sculpturi, fresce, tapiterii ori manuscrise si tiparituri.
Nu de putine ori mostenirea culturala si religioasa lasata de inaintasi a cazut prada flacarilor, fiind distruse importante valori materiale si spirituale.
De aceea este foarte important ca normele de prevenire si stingere a incendiilor la lacasurile de cult si masurile de protectie la foc sa fie respectate intocmai, iar organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor sa fie la un nivel corespunzator.
In acest sens, amintim cateva reguli care trebuie cunoscute si respectate:
- aprinderea lumanarilor de catre enoriasi se va face in locurile stabilite si amenajate, amplasate la distanta corespunzatoare de elemente combustibile din interiorul bisericii. Permanent, o persoana desemnata va supraveghea focurile din sobele lacasurilor de cult, precum si stingerea lumanarilor cazute sau consumate;
- este interzisa folosirea instalatiilor electrice de iluminat cu defectiuni sau improvizatii, precum si suprasolicitarea acestora. La tablourile electrice de distributie se vor folosi numai sigurante calibrate. De asemenea, este interzisa utilizarea pentru incalzire a aparatelor de tip radiator, resou sau a altor improvizatii;
- la terminarea slujbelor religioase vor fi scoase de sub tensiune aparatele electrice si instalatia de iluminat;
- in functie de suprafata construibila, lacasele de cult vor fi dotate cu mijloace de prima interventie si mentinute in stare de functionare. Pe timpul slujbelor religioase, accesul credinciosilor va fi limitat la capacitatea lacasului de cult. De asemenea, usile de pe caile de evacuare vor fi pozitionate deschis;
- acolo unde enoriasii vor fi prezenti in numar mare, slujbele religioase se vor savarsi in aer liber, pentru evitarea supraaglomerarii;
- personalul desemnat pentru organizarea si desfasurarea ceremonialului religios va fi instruit asupra respectarii normelor de prevenire si stingere a incendiilor si a evacuarii credinciosilor in situatie de urgenta;
- angrenarea personalului din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta in actiuni de prevenire si stingere a incendiilor pe perioada sarbatorilor pascale;
- nu in ultimul rand, eliberarea/asigurarea cailor de acces pe toate laturile obiectivelor vizate pentru o interventie eficienta a autospecialelor pompierilor militari.
Respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor la lacasurile de cult, organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor la un nivel corespunzator si respectarea masurilor de protectie la foc enumerate mai sus pot constitui premise pentru apararea impotriva focului a acestor obiective.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO