Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Peste 50 de hectare de vegetatie uscata incendiate
(14.04.2015)

In doar patru zile, in intervalul 10 - 14 aprilie a.c., pompierii militari suceveni au intervenit in 183 de situatii de urgenta. Din cele 40 de incendii inregistrate in aceasta perioada, pentru 31 s-a intervenit pentru localizarea si lichidarea flacarilor izbucnite la vegetatia uscata. Au fost incendiate si a ars vegetatia uscata si arbusti de pe o suprafata totala de aproximativ 55 de hectare.
Desi vantul a suflat cu putere in aceste zile, cetatenii au efectuat arderea miristilor, resturilor menajere ori a vegetatiei uscate, punand in pericol gospodarii si anexe, fonduri forestier si chiar vieti omenesti.
Pentru stingerea acestor incendii, subunitatile Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava au intervenit cu 40 de autospeciale si 200 de pompieri militari, in unele locatii acestea fiind sprijinite de serviciile voluntare pentru situatii de urgenta si de lucratori ai ocoalelor silvice.
Terenurile incendiate au fost de pe raza localitatilor Suceava, Falticeni, Husi (comuna Preutesti), Arbore, Lipoveni, Radaseni, Valcele (comuna Stroiesti), Liteni, Leucusesti (comuna Preutesti), Gura Humorului, Vama, Padureni (oras Siret), Vicovu de Sus, Cojocareni (comuna Zamostea), Siret, Vatra Dornei, Rusi (comuna Forasti), Cacica, Hartop, Marginea, Balcauti si Moara, in ultima locatie inregistrandu-se si cea mai mare suprafata de teren incendiat, respectiv 10 hectare.
Statisticile referitoare la incendii din ultimii ani arata ca in judetul Suceava, odata cu incalzirea vremii, se produce cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetatia uscata. In aceeasi perioada se inregistreaza un numar ridicat de incendii la gospodariile populatiei, avand drept cauza focul deschis efectuat pentru curatenia de primavara prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din gradini si curti.
*
* *
Pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, revenim cu un apel la respectarea urmatoarelor masuri specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 100 de metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copii in vederea interzicerii jocului cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii.
*
* *
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO