Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 29.04.2015
(29.04.2015)

De la inceputul anului si pana in prezent, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ,,Bucovina” al judetului Suceava a intervenit pentru localizarea si lichidarea a 66 incendii de vegetatie uscata, care s-au produs pe raza judetului Suceava, in 37 de localitati.
Statistic, din documentele operative intocmite la fata locului, rezulta ca aceste incendii s-au dezvoltat pe o suprafata de aproximativ 120 de hectare. Cauza probabila de producere a acestora a fost stabilita ca fiind: flacara (foc deschis in spatii deschise 93,94 %), jar sau scantei (fumat 3,03 %) si efect termic (fumat 3,03 %).
De la inceputul anului, pompierii militari suceveni, prin Inspectia de Prevenire, au desfasurat mai multe activitati preventive in scopul constientizarii populatiei asupra riscului si consecintelor care pot aparea ca urmare a producerii acestor incendii.
Astfel, au fost instruiti sefii Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta cu privire la masurile specifice de prevenire a incendiilor pe timpul arderilor de vegetatie uscata. De asemenea, au fost instruiti preotii parohi si staretii de manastiri privind principalele reguli de prevenire a incendiilor la unitatile de cult, inclusiv masurile de prevenire a incendiilor la fondul forestier si pe timpul arderilor de vegetatie uscata.
Acolo unde inspectorii de specialitate nu au putut ajunge, pimariile si protopopiatele din judet au fost informate in scris cu privire la aceste masuri.
Conform planificarii, inspectia de prevenire a executat controale de fond la localitati, iar unul din obiective a fost verificarea modului in care s-au respectat masurile de prevenire a incendiilor pe timpul arderilor de vegetatie uscata. Tot cu aceasta ocazie, au fost instruiti presedintii Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta si componenta preventiva din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta, cu privire la responsabilitatile ce le revin conform legislatiei in vigoare (privind aprobarea dispozitiilor generale de aparare impotriva incendiilor pe timpul utilizarii focului deschis la arderea de miristi, vegetatie uscata si resturi vegetale).
*
* *
Pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, revenim cu un apel la respectarea urmatoarelor masuri specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 100 de metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copii in vederea interzicerii jocului cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii.
*
* *
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO