Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 05.08.2015
(05.08.2015)

De la debutul lunii curente, s-au inregistrat cinci incendii care au afectat vegetatia uscata de pe o suprafata de peste 10 hectare, ultimele trei inregistrandu-se ieri, 4 august a.c., in localitatile Solca, Arbore si Negostina.
Statisticile referitoare la misiunile din ultimii ani arata ca in judetul Suceava se produce un numar ridicat de incendii la gospodariile populatiei, avand drept cauza focul deschis efectuat pentru curatenia in gospodarie prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din gradini si curti. In aceleasi perioade se inregistreaza cel mai mare numar de arderi necontrolate ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetatia uscata.
Cazuistica incendiilor arata ca, de cele mai multe ori, cetatenii au efectuat arderea miristilor, resturilor menajere ori a vegetatiei uscate pe timp de vant sau amplasand gramezile ce urmau a fi distruse prin ardere in apropierea surilor, adaposturilor de animale, furajelor sau padurilor, ceea ce a condus la propagarea rapida a focului la gospodarii si anexele acestora, precum si la fondul forestier, arderile producand pagube mari si, din nefericire, chiar si pierderi de vieti omenesti.
Ultimul exemplu este chiar de ieri, 4 august a.c., cand scanteile purtate de vant de la un foc facut in aer liber si lasat nesupravegheat au aprins un adapost de animale dintr-o gospodarie din comuna Boroaia.
Alarma s-a dat la ora 14:16, iar la fata locului s-au deplasat militarii de la Detasamentul de Pompieri Falticeni, impreuna cu lucratorii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Boroaia, cu patru autospeciale. Constructia din lemn, cu invelitoare din sindrila, a ars pe o suprafata de aproximativ 70 de metri patrati. Flacarile au mai distrus circa 7 metri cubi de cherestea si un tractor agricol, in proportie de 70%.
Din fericire, nu s-au inregistrat victime, iar pompierii au salvat doua locuinte aflate in imediata apropiere.
*
* *
Pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, facem apel la respectarea urmatoarelor masuri specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 100 de metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copiii in vederea interzicerii jocului cu focul.
*
* *
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica.
Nu in ultimul rand, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a incheiat cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) si la arderea pajistilor permanente (GAEC 8). Astfel, prin actiuni comune, se urmareste reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv pana la neacordarea subventiei agricole pentru parcelele de teren in cauza.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO