Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 27.08.2015
(27.08.2015)

EXERCITIU COMPLEX DE COOPERARE
IN MASIVUL CALIMANI DIN JUDETUL SUCEAVA

Joi, 27 august a.c., s-a desfasurat exercitiul de cooperare cu forte si mijloace in teren, in domeniul situatiilor de urgenta, organizat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava.
Tema exercitiului, derulat in zona Statiei Hidrometeorologice, de pe varful Retitis al masivului Calimani, a fost .
Aplicatia, asumata si inclusa in calendarul activitatilor inspectoratului judetean Suceava, inca din anul 2014, a reunit forte si mijloace apartinand ISU Mures, ISU Harghita, ISU Neamt, ISU Bistrita-Nasaud, Serviciile Salvamont si Directiile Silvice din judetele Suceava, Mures si Harghita, Serviciul de Ambulanta Judetean Suceava, Unitatile Militare de la Rosu si din Miercurea Ciuc, Inspectoratele de Politie si Jandarmi Suceava si Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al comunei Saru Dornei.
Prim-adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonel Daniel DRAGNE, a fost prezent la aceasta activitate, ale carei obiective au vizat pregatirea personalului, asigurarea unui management integrat, interventia comuna si interoperabilitatea structurilor, coeziunea „grupului” in interventii complexe, precum si identificarea „bunelor practice” si materializarea acestora in urma „lectiilor invatate”.
De asemenea, in cadrul aplicatiei tactice personalul din structurile operative (comanda si interventie) a avut posibilitatea sa isi dezvolte si perfectioneze deprinderilor de lucru in cooperare, fiind verificata, totodata, viabilitatea Planului de interventie comuna si a procedurilor asociate, in vederea punerii in aplicare intr-o situatie reala.

***
***
Situatiile tactice ale exercitiului:
1. La ora 12.00, un ranger al rezervatiei Parcului National Calimani a anuntat un incendiu la parcelele 75 si 76 din cadrul UP II Calimani, Ocolul Silvic Dealu Negru. Incendiul a fost observat la orele 11.58 de catre personalul rezervatiei Calimani, care a anuntat despre producerea acestuia la Dispeceratul comun ISU – SAJ prin apel SNUAU 112. La sosirea fortelor de interventie, s-a constatat ca din cauza componentei vegetale a fondului forestier si a caracteristicilor reliefului s-au format curenti ascendenti care au favorizat dezvoltarea incendiului catre Sud si a cuprins o suprafata mai extinsa de cat s-a anuntat initial. Incendiul se manifesta pe o adancime de 50 metri, cu lungimea de un 1 km, iar o suprafata de un hectar de padure era deja ars.

2. un avion de mici dimensiuni, aflat in zona masivului Calimani, transmite un semnal SOS si dispare de pe radarul turnului de control al Aeroportului Suceava. ROMATSA – CCSAR declanseaza Procedura de interventie la un accident de aviatie civila. Survoland zona incendiata, avionul de mici dimensiuni, care se deplasa pe directia Cluj – Suceava, s-a prabusit. In urma accidentului a rezultat ranirea grava a 3 pasageri aflati la bord, distrugerea aparatului de zbor si existenta pericolului ca acesta sa ia foc. Au ramas incarcerati 2 pasageri, iar al treilea a fost proiectat in afara avionului, la aproximativ 6 metri.

3. In zona cabanei Retitis se produce un accident in care sunt implicati 3 turisti care, incercand sa escaladeze varful Retitis din partea de Nord a versantului, aluneca si cad intr-o rapa de aproximativ 50 de metri. In urma evenimentului, victimele au ramas imobilizate, acuzand leziuni la membrele inferioare.

Foto exercitiu: http://we.tl/OwKmAKDFSL


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO