Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ - 07.09.2015
(07.09.2015)

Incendiu la Compexul Monahal
«Acoperamantul Maicii Domnului» din localitatea Gheorghiteni
07.09.2015, ora anuntarii la 112 - ora 6:15


Militarii Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei, impreuna cu lucratorii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Crucea, au intervenit cu 4 autospeciale si o ambulanta SMURD pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la Compexul Monahal «Acoperamantul Maicii Domnului», din localitatea Gheorghiteni, comuna Dorna Arini.
La fata locului s-au deplasat Grupa Operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina“ al judetului Suceava, condusa de generalul de brigada Ion Burlui, si Constantin Harasim, prefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
La sosirea echipajelor, ardeau cu flacara materialele combustibile din interiorul unei incaperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la intreaga constructie (D+P+1+M), cu amprenta la sol de aproximativ 450 mp, la intregul complex monahal, la baza de tratament si la o casa invecinata.
Incendiul a fost lichidat la ora 9:30.
Au fost afectate bunurile din interiorul a doua incaperi, pe o suprafata totala de aproximativ 60 mp. Au ars obiecte de mobilier, o lada frigorifica, unelte electrice de tamplarie, icoane si carti din interiorul chiliei. S-au degradat planseul unei bucatarii de la demisol si alte bunuri.
Pe timpul interventiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui monah, in varsta de 89 ani, care a suferit un atac de panica. Acesta a fost transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigatii suplimentare.
Cauza probabila de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lasate sub tensiune, pe o instalatie electrica subdimensionata.
Localizarea si lichidarea incendiului cu afectarea numai a incaperilor enuntate mai sus au fost posibile datorita catorva factori favorizanti:
- observarea si anuntarea incendiului in timp oportun;
- sosirea pompierilor militari la locul incendiului in timp de 13 minute, in conditiile unui drum neamenajat, pe o distanta din subunitate de aproximativ 6 km;
- existenta peretilor si planseului, de la nivelul incaperii corpului de chilii, din materiale incombustible (zidarie si beton).
Pompierii au salvat corpul de chilii, constructiile din complexul monahal, baza de tratament si casa invecinata.

Foto+video: http://we.tl/hF8s4lNo3W


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO