Arhiva Comunicate
COMUNICAT

13 SEPTEMBRIE – ZIUA POMPIERILOR DIN ROMANIA
(11.09.2015)


Faptele de arme ale companiei de pompierilor militari din Dealul Spirii comandata de capitanul Pavel Zaganescu, de la 13 Septembrie 1848, reprezinta inceputul glorios al armei pompierilor militari din Romania
Sunt 167 de ani de lupta eroica a pompierilor romani pentru salvarea vietii si a bunurilor materiale din calea focului sau a stihiilor naturii, precum si pentru prezervarea valorilor culturale si de patrimoniu.
Regulamentului Organic din 1835 constituie primul cadru legislativ romanesc specific, desi cronicarii vremurilor mentionau, inca din evul mediu, unele reglementari locale in lupta contra incendiilor.
Pentru teritoriul actual al judetul Suceava sunt atestate preocupari timpurii, inca din secolul al XV-lea, in ceea ce priveste prevenirea si stingerea incendiilor. Din 1786, in Bucovina s-au adoptat si primele masuri de stat privitoare la paza contra incendiilor la orase si sate. Regulamentul focului preciza in detaliu masurile ce puteau si trebuiau luate pentru prevenirea si lichidarea incendiilor. Prima pompa „de incendiu” a functionat in orasul Suceava in 1794. Dupa 1800, pentru protectia bunurilor si gospodariilor impotriva focului s-a introdus si generalizat, in fiecare localitate, serviciul pentru stingerea incendiilor. La Suceava acest serviciu il indeplineau 4 paznici de noapte care aveau la dispozitie o magazie cu 2 pompe mecanice pentru stingerea focului, 2 vehicule-cisterna, pompe manuale, galeti, topoare, scari, lazi cu nisip etc.
Bazele primei formatiuni specializate in lupta contra incendiilor din judet au fost puse in 1867 la Bosanci si ulterior, in 1874, la Suceava. In 1925 s-au fixat primii hidranti de apeduct in oras, pompierii fiind pusi in subordinea primariei.
Dupa incheierea primului Razboi Mondial amplele procese de modernizare a statului sunt determinate de infaptuirea statului national unitar. Pompierii militari s-au constituit intr-un corp de sine statator, cu atributii speciale, corespunzatoare contextului economic si social nou creat.
Incepand cu anul 1924, Inspectoratul de arma nou creat in cadrul Inspectoratului General al Artileriei, si-a concentrat eforturile in directia infiintarii de noi unitati in orasele in care serviciile de pompieri civili fie ca erau deficitare sub aspect organizatoric, fie ca lipseau. Astfel, printre unitatile nou infiintate, se numara si sectia Falticeni, al carui „certificat de nastere” a fost semnat la data de 10 iunie 1924.
Prin legea aparuta la 23 martie 1936 s-au unificat organizatoric cele patru elemente teritoriale ale pompierilor, existente la acea data: pompierii militari din 48 de orase din vechiul regat si Basarabia, Pompierii profesionisti din 7 orase din Transilvania, Banat si Bucovina., Pompierii comunali din 5 orase ale vechiului regat, Pompierii voluntari, in cateva orase din Ardeal si Bucovina si in numeroase comune din Transilvania si Banat.
In urma reformei administrative din 13 august 1938, Corpul Pompierilor s-a reorganizat in 10 „Grupuri tinutale”, printre care se numara si Grupul „Suceava”, cu sediul la Cernauti. Din structura Grupului 7 „Suceava” mai faceau parte: Sectia Campulung Moldovenesc (1938), Sectia Dorohoi (1938), Sectia Storojinet (1937) si Sectia Hotin (1932). La 1 aprilie 1939, prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 22207, au fost infiintate Sectia de Pompieri Suceava si Compania de Pompieri Cernauti, iar in anul 1940 Sectia Radauti, Sectia Siret si Sectia Vatra Dornei.
In desfasurarea celui de-al II-lea Razboi Mondial regasim unitatile de pompieri militari din Bucovina reorganizate in Grupul 9 Pompieri Cernauti. Evenimentele politico-militare au impus desfiintarea unitatii, subunitatile de pompieri militari din Bucovina fiind retrase in aprilie 1944 pe teritoriul actual al Romaniei, in cadrul Grupului 4 Iasi.
Anul 1945 a adus o modificare substantiala in istoria trupelor de pompieri. Instructiunile nr. 51666, elaborate de Marele Stat Major Roman la 5 mai 1945 prevedeau ca „pompierii militari vor trece cu organizarea actuala la Ministerul Afacerilor Interne.
Intre anii 1949-1952, subunitatile de pompieri militari de pe raza actualului judet Suceava au fost subordonate Grupului Zonal de Pompieri Bacau.
Odata cu noua impartire administrativ-teritoriala a tarii, in luna noiembrie 1952 ia fiinta Serviciul Regional de Pompieri Suceava, avand in compunere urmatoarele subunitati P.C.I.: Suceava, Botosani, Dorohoi, Radauti, Falticeni, Gura Humorului, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei.
Infiintarea Grupului Judetean de Pompieri Suceava a avut loc in 1968, ca urmare a reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii pe judete. Personalul militar al noii unitati provenea din fostele grupuri regionale. In aceasta organizare Grupul de pompieri Suceava a functionat - cu ajustari periodice, pana la sfarsitul anului 2004.
Dezvoltarea societatii romanesti dupa 1989 a determinat si evolutia legislativa, organizatorica si logistica a pompierilor militari si a formatiunilor civile voluntare. In noul context social - economic si politic au aparut noi elemente de risc la adresa societatii. In consecinta era absolut necesara o abordare mai ampla a pericolelor generate de incendii, de fenomenele naturale extreme sau de riscurile tehnologice. Pentru contracararea acestor amenintari era nevoie de un organism profesionist, articulat legislativ si organizatoric unor principii moderne, care sa intervina eficient si oportun in diverse situatii. Astfel, in anul 2004 s-a constituit - prin unirea Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari si a Inspectoratul General de Protectie Civila - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu structuri corespunzatoare in teritoriu – inspectorate judetene pentru situatii de urgenta.
In organizarea actuala, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al Judetului Suceava, alaturi de serviciile voluntare si private desfasoara activitati complexe de prevenire a incendiilor si a altor situatii de urgenta, de pregatire a populatiei si autoritatilor locale, de interventie pentru salvarea persoanelor si a bunurilor.
Dupa anul 2005, ca masura reala de protectie a cetatenilor, activitatile specifice ale pompierilor suceveni au fost sustinute permanent de catre autoritatile administratiei publice judetene si locale. Prin alocari bugetare anuale si prin promovarea unor proiecte operationale regionale, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al Judetului Suceava a fost dotat cu autospeciale de interventie moderne, utilaje, aparatura si echipamente necesare asigurarii unui raspuns eficient la producerea situatiilor de urgenta.
La ceas aniversar, recunostinta pompierilor din judetul Suceava pentru faptele inaintasilor se exprima si prin manifestarile publice cu caracter omagial, care se desfasoara duminica 13 septembrie 2015 in municipiul Suceava si in celelalte localitati din judet.
In prag de sarbatoare, asiguram inca o data cetatenii judetului ca pompierii au fost, sunt si vor ramane mereu in slujba semenilor, iar celegilor de breasla, militari si civili deopotriva, le uram
„La multi ani” !

*
* *

Programul manifestarilor organizate
duminica, 13 septembrie, cu ocazia „Zilei Pompierilor din Romania”, si marti, 15 septembrie – pomenirea Sfantului Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul pompierilor

13 septembrie:
09.00 – 12.00 – sediul ISU
Ziua Portilor Deschise: prezentarea tehnicii si accesoriilor de interventie, precum si a unor segmente de probe din concursurile profesionale ale pompierilor militari;
12.00 – 13.00 – sediul ISU
Slujba religioasa in memoria eroilor pompieri.
Depunere de coroane si jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judet, dar si la monumentul „Pompierul” din fata sediului inspectoratului.
Acordarea de diplome si plachete.
Recompensarea lotului I.S.U. Suceava, care s-a clasat anul acesta pe locul 4 in clasamentul general national in cadrul concursuriklor profesionale.
Defilarea Garzii de Onoare a inspectoratului si reintalnirea cu cadrele militare in rezerva sau retragere;
11.00 – 16.00 – Parcarea Iulius Mall
Expozitie cu tehnica de interventie a Detasamentului de Pompieri Suceava, unde vor fi prezente autoplatforma de salvare de la inaltimi, o autospeciala cu apa si spuma, o ambulanta SMURD tip B, autospeciala pentru descarcerare grea, autospeciala CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), autospeciala cu echipajul de scafandri.
Amenajarea unui punct de informare preventiva, cu pliante, stingatoare si un manechin al pompierilor paramedici SMURD.
Desfasurarea de activitati demonstrative si instructiv-educative pentru vizitatori.
17.00 – Horodnicu de Sus
Evidentierea rezultatelor Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Brodina care este multiplu campion national la concursurile profesionale de gen. Acordarea de diplome si placehete din partea ISU si Consiliul Judetean Suceava.

15 septembrie:
09.00 – 12.00 Slujba Sfintei Liturghii la Biserica Militara – Acatistul Sf.Ier. Iosif cel Nou de la Partos.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO