Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Campionatul de dresaj al Cainilor de Serviciu al Ministerului Afacerilor Interne – Olly Campionul
(12.10.2015)

In perioada 5-9 octombrie a.c., la Centrul Chinologic Sibiu s-a desfasurat Campionatul de dresaj al Cainilor de Serviciu al Ministerului Afacerilor Interne, editia a XII-a.
La competitie au participat echipajele Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din judetele Buzau, Neamt, Mehedinti, Sibiu, Arad, Hunedoara, Bacau, Calarasi si Suceava.
Cuplul chinotehnic al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina" al judetului Suceava, format din plt.maj. Marius Manolachi si cainele Pabam (Olly), a participat in cadrul concursului la categoria „Caine de cautare/salvare persoane sub daramaturi”, sustinand atat probe de specialiate, cat si probe de disciplina.
La finalul competitiei, cei doi s-au clasat pe primul loc, Olly confirmandu-si inca o data clasa, iar partenerul sau si-a vazut incununata munca depusa pentru ca patrupedul sa ajunga la aceasta performanta.
Ne bucuram pentru colegii nostri si le uram succes si pe viitor!

*
* *

Olly Salvatorul

Olly este cel mai indragit „coleg” al pompierilor militari suceveni. Ciobanescul german a sosit la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava in urma cu aproximativ trei ani si provine din canisa Centrului Chinologic Sibiu, din parintii Man si Nija, caini care au calitati deosebite si sunt specializati in cautarea supravietuitorilor prinsi sub daramaturi.
Olly a fost adoptat imediat de noii sai colegi. I s-a pus la dispozitie o „locuinta de serviciu” si beneficiaza de toate drepturile prevazute de reglementarile in vigoare, ca un pompier militar adevarat.
Avea 6 luni cand, dupa o selectie riguroasa din peste 300 de caini din rasa ciobanesc belgian malinois si ciobanesc german, care se nasc in fiecare an la Centrul Chinologic Sibiu, a ajuns in curtea inspectoratului sucevean. Imediat, a inceput perioada de predresaj si socializare in care micul patruped trebuia sa se obisnuiasca cu cel care urma sa-i devina „partener” - plutonierul major Marius Manolachi, dar si cu diferite medii ostile.
Antrenamentele au avut loc zilnic, iar Olly a fost familiarizat cu strazile, cu autospecialele de pompieri si cu orice loc aglomerat in care mirosurile si zgomotele se amesteca, tocmai pentru ca atunci cand se va confrunta cu o situatie reala, sa nu mai fie distras de nimic in afara de misiunea lui.
Cele mai grele antrenamente sunt sustinute acolo unde se afla cladiri dezafectate si daramate, in special in zona industriala a municipiului Suceava, unde exista conditii excelente pentru testarea cainelui salvator. Acolo, Manolo, asa cum ii spun colegii „partenerului” lui Olly, il supune la adevarate incercari care seamana foarte mult cu situatiile reale de dupa producerea unui seism.
Mai multi colegi se ascund sub daramaturi, prin canale sau puturi, pe o suprafata cat mai extinsa, fara ca Olly sa-i observe. De fiecare data, acesta ii gaseste, iar atunci cand sunt situatii aproape imposibile, primeste ajutorul conductorului, pentru a nu se descuraja.
In urma cu un an, Olly a participat la un curs de specializare la Sibiu, in urma caruia a devenit „salvator” cu acte in regula.
Copiii sunt topiti dupa el. Autospecialele mult ravnite si admirate sunt eclipsate de „executiile” spectaculoase ale lui Olly. Si atitudinea lui este reciproca. Ii iubeste si sta cuminte de fiecare data atunci cand trebuie sa faca o fotografie alaturi de micuti.
Cea mai mare bucurie a lui Olly, fara indoiala, este mingea cu care s-ar juca cat este ziua de lunga. Insa, in aceasta „joaca” este inclus programul extrem de riguros, iar Olly da dovada ca este un patruped inteligent, foarte serios si preocupat cu executarea cat mai bine a exercitiilor, ca un adevarat profesionist si un salvator de nadejde.

Foto: http://we.tl/aoVENNlOD0

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO