Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Reguli pentru proiectarea si executarea cosurilor de fum
(20.01.2015)

Analiza statistica a incendiilor produse in judetul Suceava, de la inceputul anului 2016, arata ca din totalul de 78 incendii, 58 au avut drept cauza burlanele si cosurile de evacuare a fumului si gazelor amplasate necorespunzator sau neizolate termic fata de materialele de constructie combustibile, necuratate si neverificate periodic. Pagubele produse in urma acestor sinistre depasesc 500.000 de lei.
Un astfel de incendiu a izbucnit in noaptea de 20 ianuarie, in jurul orei 1:30, la o locuinta particulara din localitatea Valea Moldovei. Echipajele pompierilor militari de la Garda de Interventie Gura Humorului si de la Detasamentul Campulung Moldovenesc, ajutate de voluntarii din localitate, au luptat cu flacarile mai bine de 4 ore.
Cel mai probabil, efectul termic generat de cosul de fum amplasat necorespunzator fata de materialele combustibile a cauzat incendiul care a mistuit acoperisul casei, obiecte de mobilier, tamplarie din PVC, aparatura electrocasnica, materiale textile si instalatia electrica. Flacarile au degradat fatada casei, instalatia sanitara si alte bunuri. Din fericire, pompierii au lichidat incendiul si au salvat restul casei, anexele gospodaresti si locuintele aflate in imediata apropiere.
Grav este faptul ca multe din aceste incendii s-au produs si la constructiile noi, nu doar la casele batranesti, la care majoritatea oamenilor se gandesc cand aud despre un incendiu la cosul de fum.
Din aceasta cauza, trebuie sa precizam ca prin activitatea de avizare/autorizare pe linia securitatii la incendiu se elimina greselile de proiectare si executie a sistemelor de incalzire, chiar daca nu toate constructiile se supun avizarii/autorizarii (de exemplu: blocurile fara mansarda, sediile de birouri cu suprafata mai mica de 600 mp si altele). De aceea, este necesara responsabilizarea tuturor factorilor, incepand din faza de proiectare, la executant si diriginte de santier, terminand cu receptia si exploatarea constructiei, privind respectarea legislatiei si a reglementarilor tehnice in vigoare. Neregulile sunt generate incepand cu faza de proiectare, prin neintocmirea proiectului pentru faza detalii de executie.
Amintim cateva greseli frecvent intalnite la proiectarea si executia cosurilor de fum:
- In primul rand, nu se protejeaza elementele de constructii combustibile ale cladirilor, la nivelul in care sunt strapunse de catre cosurile de fum sau cosul de fum este executat in contact direct cu materialele combustibile;
- Apoi, se placheaza peretele exterior al cosurilor cu materiale combustibile (de exemplu polistiren expandat, ceea ce nu este recomandabil);
- Planseele combustibile sunt strapunse, fara a se pastra o distanta minima intre cos si elementele din lemn ale planseelor - distanta care de regula trebuie sa fie de minim 24 de centimetri;
- Nu se completeaza spatiul dintre cosul de fum si elementele de constructie combustibile din apropiere, cu materiale termoizolatoare incombustibile – realizandu-se astfel o manseta de protectie si/sau un separator;
- Nu in ultimul rand, o alta greseala consta in proiectarea sau executia gresita a inaltimii cosului de fum.
Precizam faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, proiectantii si executantii lucrarilor de constructii sunt obligati sa cuprinda in documentatiile pe care le intocmesc, masurile de aparare impotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le contin obiectivele proiectate.
De asemenea, reprezentantii autoritatilor locale, prin Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta, trebuie sa puna in aplicare legislatia in vigoare care precizeaza ca, inainte de inceperea sezonului rece, se controleaza instalatiile si sistemele de incalzire (existente la operatorii economici din subordinea unitatii administrativ-teritoriale, institutiile publice, locuintele si gospodariile populatiei), cum sunt surse de caldura, conducte, corpuri si elemente de incalzire, sobe, cosuri si canale de fum, si se inlatura defectiunile constatate, asigurandu-se functionarea la parametrii normati.

Film exemplu incendiu cos de fum: http://we.tl/IZcI6aU5GC

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin Galeata - 0747051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO