Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ - 03.04.2016
(03.04.2016)

Misiuni ale pompierilor militari suceveni
01.04.2016, ora 8:00 ā€“ 03.04.2016, ora 8:00

Pompierii militari suceveni au intervenit, in intervalul sus-mentionat, la 73 de misiuni din domeniul situatiilor de urgenta. Dintre acestea, mentionam 15 interventii pentru localizarea si lichidarea unor incendii, 39 de misiuni medicale ale pompierilor paramedici SMURD, 8 monitorizari a unor obiective cu risc si 11 alte interventii specifice.
Fenomenele meteo periculoase, anuntate incepand din cursul zilei de vineri prin trei avertizari ale Agentiei Nationale de Meteorologie, si care s-au manifestat cu intensificari locale ale vantului, au favorizat dezvoltarea unor incendii de vegetatie uscata si a unor focare din gospodarii, ce au pus in pericol bunuri materiale.
La ora 13:52, militarii Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei si ai Punctului de Lucru Poiana Stampei au intervenit pentru localizarea si lichidarea unui incendiu care a afectat o gospodarie din comuna Poiana Stampei. Au ars o magazie de lemne si 5 metri cubi lemn de foc, iar flacarile puternice au pus in pericol casa de locuit, bucataria de vara si alte bunuri.
Doua ore mai tarziu, in acceasi localitate, s-au aprins lemnele de foc ale unui gospodar, incendiul amenintand o bucatarie de vara si doua capite de fan.
Ambele incendii au fost lichidate si pompierii militari au salvat bunurile cetatenilor care, in ambele cazuri, au facut focuri in spatii deschise, fie pentru arderea deseurilor menajere, fie pentru a incalzi hrana la animale, iar vantul puternic a transportat jar si scantei catre constructiile si materialele combustibile din apropiere.
Pompierii militari dorneni au mai avut o misiune de stingere a unui incendiu, pe raza comunei Dorna Arini. 3 hectare de vegetatie uscata au fost mistuite de flacari, iar salvatorii au lichidat incendiul, inainte ca acesta sa se propage, favorizat de vantul puternic, la doua locuinte aflate in imediata apropiere.
Pompierii militari ai Detasamentului Suceava au intervenit si ei in doua locatii, respectiv in municipiul Suceava, la iesire spre Falticeni, si in localitatea Moara Carp, pentru localizarea si lichidarea unor incendii de vegetatie uscata. Din cauza unor focuri deschise in spatii deschise, lasate nesupravegheate, au ars 2 hectare, respectiv 1 hectar de vegetatie uscata, iar interventia a fost dificila, in conditii de vant puternic, care a favorizat dezvoltarea si raspandirea focarelor pe suprafete mari, ingreunand misiunea salvatorilor.
Vantul puternic a pus probleme si militarilor de la Detasamentul de Pompieri Falticeni, care au intervenit pentru localizarea si lichidarea unui incendiu pe raza municipiului Falticeni. Au fost mistuite circa 500 de kilograme de furaje, care au ars in 3 focare raspandite, si care au pus in pericol constructiile din zona. Incendiul a fost lichidat, fara sa fie semnalate probleme deosebite.
Un alt incident s-a inregistrat in orasul Milisauti, unde militarii Detasamentului de Pompieri Radauti au intervenit pentru dezafectarea unui depozit de furaje, care din cauza vantului puternic, s-a inclinat si s-a sprijinit de acoperisul unei case de locuit, fiind in pericol de prabusire.
Pompierii militari au asigurat zona si au dezafectat materialele de constructie (lemn si tigla) care erau in pericol de cadere. Constructia s-a degradat pe o suprafata de 200 de metri patrati, iar acoperisul casei de locuit pe aproximativ 4 metri patrati.
Ultimul incendiu, din intervalul sus-mentionat, a avut loc in dimineata zilei de duminica, si a fost anuntat la ora 7:26.
Militarii Detasamentului de Pompieri Radauti, impreuna cu lucratorii Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Marginea, au intervenit cu 4 autospeciale si o ambulanta SMURD pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui L.D., din comuna Marginea.
La sosirea echipajelor, ardea acoperisul unei constructii corp comun, dispusa in forma de ā€žUā€, ce ingloba o casa de locuit, doua bucatarii de vara, un adapost de animale si un depozit de furaje, existand pericolul de propagare la intreaga gospodarie.
Pe timpul interventiei, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei, in varsta de 59 de ani, care a suferit un atac de panica. Ulterior, aceasta a fost transportata la Centrul de Primire Urgente Radauti pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.
Incendiul a fost lichidat la ora 9:04.
Au ars acoperisul casei si al unei bucatarii de vara pe o suprafata de 400 de metri patrati si s-a degradat planseul constructiei pe 250 de metri patrati, precum si alte bunuri.
Cauza probabila de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric neizolat corespunzator.
Pompierii au salvat restul casei si al bucatariei de vara, adapostul de animale, depozitul de furaje si cea de-a doua bucatarie de vara, cu bunurile aferente.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO