Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - 08.04.2016
(08.04.2016)

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a sustinut, in perioadele de primavara/toamna, numeroase campanii de prevenire a incendiilor care au drept cauza focul deschis efectuat pentru arderea miristilor, a resturilor menajere ori a vegetatiei uscate, atat prin emiterea unor comunicate de presa, cat si prin misiuni in teren sustinute de inspectorii de specialitate.
De asemenea, in aceleasi perioade, in urma unui protocol de colaborare, pompierii militari, impreuna cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Garda Nationala de Mediu, au participat la campanii de informare a fermierilor, in care li s-a comunicat acestora aspecte de interes comun ce vizeaza interdictia utilizarii focului deschis la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente, protejarea mediului impotriva poluarii si prevenirii incendiilor, cu exceptia cazurilor prevazute de legislatia in domeniu.
In ciuda eforturilor sustinute ale autoritatilor, pompierii militari suceveni se confrunta in continuare cu acest tip de incendii.
Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent, s-au inregistrat 16 astfel de incendii, care au afectat o suprafata totala de aproximativ 20 de hectare de vegetatie uscata, dar si suprafete cu litiera si resturi de exploatare forestiera.
Referindu-ne la cele din urma, in data de 6 aprilie a.c., militarii Detasamentului de Pompieri Vatra Dornei au avut o misiune de localizare si lichidarea a unui incendiu care a afectat o suprafata cu resturi de exploatare forestiera, care se intindea pe un hectar, pe raza comunei Dorna Candrenilor, cauza izbucnirii flacarilor fiind focul deschis folosit pentru igienizarea terenului.
Interventia a fost extrem de grea, in conditiile in care nu existau surse de apa, iar terenul accidentat si greu accesibil a amplificat eforturile salvatorilor de a impiedica flacarile sa intre in fondul forestier.
Deoarece proprietarul terenului incendiat, R.D.I. din comuna Dorna Candrenilor, nu a obtinut permisul de lucru cu foc deschis si nu a luat masurile necesare pentru a impiedica propagarea focului, inspectorii de prevenire ai I.S.U. Suceava l-au sanctionat contraventional, conform legislatiei in vigoare, cu amenda in valoare de 2.500 lei.
Misiunea a amintit de incendiul de pe varful Barnarel, din localitatea Dornisoara, din anul 2013, cand au ars mai bine de 50 de hectare de resturi de exploatare forestiera, dar si padure tanara de regenerare si chiar arbori maturi. Interventia s-a intins pe parcursul a 10 zile si la stingerea ei au participat sute de pompieri, militari si lucratori silvici, in conditii greu de descris. Din fericire, flacarile au fost stinse, iar flacarile au fost oprite inainte sa afecteze Parcul National Calimani.
*
* *
Pentru evitarea producerii acestor incidente in perioada imediat urmatoare, facem apel la respectarea urmatoarelor masuri specifice de prevenire a incendiilor:
- sa nu utilizati focul deschis in locuri cu pericol de incendiu, pe timpul noptii si pe timp de vant;
- sa nu utilizati focul deschis la distante mai mici de 100 de metri fata de constructii, materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de furaje, padure etc);
- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa o efectuati in locuri special amenajate (gropi s.a.);
- sa va interesati la primarie in ceea ce priveste planificarea zilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
- arderea miristilor, a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale sa o efectuati numai pe baza permisului de lucru cu foc, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar pentru situatii de urgenta din cadrul primariei;
- sa asigurati supravegherea permanenta a arderii si sa stingeti jarul dupa incetarea acesteia;
- educati si supravegheati copiii in vederea interzicerii jocului cu focul.
*
* *
Subliniem ca un rol important in prevenirea incendiilor in profil teritorial il au autoritatile administratiei publice locale care, prin toate parghiile legale de care dispun, trebuie sa constientizeze si sa determine populatia sa se comporte si sa actioneze in spirit civic.
Toate incendiile, indiferent de natura lor, trebuie anuntate la numarul de telefon 112, numar unic pentru situatii de urgenta, apelul fiind gratuit in toate retelele de telefonie fixa si mobila.
Reamintim faptul ca, arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.
De asemenea, pe fondul cresterii alarmante a numarului de incendii la fondul forestier la nivel national, Guvernul Romaniei a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
Prezenta ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 267 din 13.05.2013 si reglementeaza contraventiile, sanctiunile si modul de aplicare al acestora, dupa cum urmeaza:
- Art. 14, alin. 1, lit. f): constituie contraventie arderea pajistilor permanente;
- Art. 14, alin. 2, lit. a): contraventia prevazuta la art. 1, lit. f) se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoana fizica, respectiv cu amenda de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridica.
Nu in ultimul rand, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a incheiat cu Garda Nationala de Mediu (GNM) si cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) - Protocolul de colaborare nr. 148/3655/77288 din 06.06.2014 privind actiunile de monitorizare a modului de respectare de catre fermieri a bunelor conditii agricole si de mediu referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil (GAEC 5) si la arderea pajistilor permanente (GAEC 8). Astfel, prin actiuni comune, se urmareste reducerea cazurilor de ardere a miristilor si a vegetatiei, prin sanctionarea celor care incalca aceste dispozitii, de catre toate cele trei institutii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv pana la neacordarea subventiei agricole pentru parcelele de teren in cauza.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO