Arhiva Comunicate
COMUNICAT

COMUNICAT DE PRESA - 19.06.2016
(19.06.2016)

Interventii ale pompierilor militari suceveni,
in urma manifestarilor fenomenelor meteo periculoase

In urma avertizarilor de fenomene meteo periculoase, din data de 18.06.2016, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava s-a activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei, cu reprezentanti ai pompierilor militari, prefecturii, politiei, jandarmeriei si ai S.G.A. (Sistemul de Gospodarire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primariile de pe raza judetului, cu privire la atentionarile emise. In paralel, s-au pregatit tehnica si mijloacele de interventie la nivelul fiecarei subunitati de salvatori din judet.
Pompierii militari suceveni au intervenit, incepand de sambata dupa amiaza (ora 14:17 primul apel pe 112), in urma ploilor torentiale, care au afectat mai multe localitati din tot judetul (indeosebi in Suceava, Siret, Radauti, Gura Humorului, Frasin, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Valea Moldovei, Musenita, Vicovu de Jos, Fratautii Noi, Scheia, Brodina).
73 de pompieri salvatori, cu 39 de autospeciale, sprijiniti de politisti, jandarmi, lucratori ai Serviciilor Voluntare si ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta (in total 127 de persoane cu 65 mijloace de interventie), au intervenit in diferite situatii, de monitorizare, evacuare apa si salvare/evacuare persoane.
Cele mai afectate localitati au fost Horodnic de Jos si Horodnic de Sus, unde paraurile Pozen si Horodnic au depasit cota de inundatie si apa revarsata a afectat in jur de 80 de gospodarii (30 de locuinte si 60 de anexe, cu aproximatie).
Tot in comuna Horodnic de Jos, in zona numita „Calugarita”, la ora 21:38, pompierii militari au intervenit pentru salvarea a patru persoane, a caror gospodarie era inconjurata de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate in siguranta, urmand ca pe timpul noptii sa locuiasca la rude.
Militarii au monitorizat atent zona si au verificat fiecare locuinta, pentru a se asigura ca nu mai sunt persoane in pericol. Au fost evacuate animale si pasari de curte din mai multe gospodarii, iar dupa trecerea viiturii, echipajele pompierilor vor interveni in zona pentru evacuarea apei din proprietatile afectate.
De asemenea, salvatorii au mai intervenit, pentru evacuarea apei, in localitatile Sfantu Ilie (un beci), Suceava (4 chioscuri in Centrul Comercial Bazar), Manastioara (un beci), Siret (3 curti si un beci), Voitinel (2 gospodarii), Plutonita (2 curti), Gura Humorului (o curte), Vascauti (o curte), Mironu (o curte), Radauti (o curte) si Capu Campului (o curte).
Zonele critice au fost in permanent monitorizate pe tot parcursul noptii, urmand ca in perioada urmatoare, comisii mixte sa se deplaseze in teren si, impreuna cu autoritatile locale, sa evalueze pagubele generate de inundatii.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO