Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Noi interventii ale pompierilor militari suceveni, in urma manifestarilor fenomenelor meteo periculoase
(20.06.2016)

In urma avertizarilor de fenomene meteo periculoase, din data de 19.06.2016, Pompierii militari suceveni au intervenit in urma ploilor torentiale, care au afectat 23 de localitati din tot judetul (Cajvana, Poieni-Solca, Botosana, Ehreste, Cununschi, Zalomestra, Gura Humorului, Voronet, Pojorata, Negrileasa, Galanesti, Izvoarele Sucevei, Solonetu Nou, Gura Solcii, Suceava, Lungeni, Doroteia, Plutonita, Bivolarie, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Ciumarna si Vatra Moldovitei).
138 de pompieri salvatori, cu 65 de autospeciale, sprijiniti de politisti, jandarmi, lucratori ai Serviciilor Voluntare si ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta (in total 317 persoane cu 97 mijloace de interventie), au intervenit in diferite situatii, de monitorizare, evacuare apa si salvare/evacuare persoane.
Cele mai afectate localitati, din cauza inundatiilor, au fost Plutonita, Gura Humorului, in cartierul Bogdaneasa, si Doroteia. In total, in toate zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, s-au inregistrat 11 locuinte inundate, 32 de anexe, 84 de curti sau gradini si 3 beciuri, de asemenea inundate.
La ora 23:30 s-a intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza orasului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. In aproximativ jumatate de ora, militarii au indepartat toate resturile aduse de viituri pe carosabil si au redat traficului drumul ce leaga Moldova de Ardeal.
Pompierii militari au mai intervenit pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanta, si au ramas izolate din cauza unor podete avariate. Salvatorii au consolidat trecerile si au evacuat 30 de persoane. Dupa consolidarea cailor de acces, alti 58 de turisti au ramas la pensiuni si nu a mai fost necesara evacuarea lor.
De asemenea, o alta interventie de salvare s-a desfasurat in cartierul Bogdaneasa din orasul Gura Humorului, unde o mama cu fiica sa, care erau programate la medic, au fost trecute pe o punte de acces consolidata, cu ajutorul pompierilor militari.
Ca si in cazul inundatiilor precedente, din localitatile Horodnic de Sus si Horodnic de Jos, zonele critice au fost in permanent monitorizate pe tot parcursul noptii, urmand ca in perioada urmatoare, comisii mixte sa se deplaseze in teren si, impreuna cu autoritatile locale, sa evalueze pagubele generate de inundatii.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO