Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Centralizare interventii ale pompierilor militari suceveni
(21.06.2016)

In urma avertizarilor de fenomene meteo periculoase, din perioada 18-20.06.2016, la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a fost activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei, cu reprezentanti ai pompierilor militari, prefecturii, politiei, jandarmeriei si ai S.G.A. (Sistemul de Gospodarire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primariile de pe raza judetului, cu privire la atentionarile emise. In paralel, pompierii militari au pregatit tehnica si mijloacele de interventie la nivelul fiecarei subunitati de salvatori din judet si au suplimentat efectivele de interventie, fiind chemati de acasa salvatorii aflati in turele libere.
269 de pompieri salvatori, cu 107 mijloace de interventie (autospeciale, utilaje grele, autocamioane, barci cu motor si altele), sprijiniti de politisti, jandarmi, lucratori ai Serviciilor Voluntare si ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta si a altor structuri cu functii de sprijin (in total 552 persoane cu 189 mijloace de interventie), au intervenit in urma ploilor torentiale, care au afectat 43 de localitati din tot judetul (32 UAT - unitati administrativ teritoriale).
Cele mai afectate localitati, in data de 18 iunie, au fost Horodnic de Jos si Horodnic de Sus, unde paraurile Pozen si Horodnic au depasit cota de inundatie si apa revarsata a afectat in jur de 80 de gospodarii. Pe 19 iunie, cele mai afectate au fost localitatile Plutonita, Gura Humorului, in cartierele Voronet si Bogdaneasa, si Doroteia.
In total, pe perioada manifestarii fenomenelor meteo periculoase, in toate cele 43 de localitati afectate, s-au inregistrat 43 de locuinte inundate, 98 de anexe, 189 de curti sau gradini si 11 beciuri, de asemenea inundate. Au fost un pod si 11 podete avariate si un podet distrus de viituri. Au fost raportate 3 hectare de teren arabil inundat si 24 de localitati care au ramas fara energie electrica, cu 160 de puncte de transformare afectate.
Pe parcursul perioadei supuse avertizarilor meteo si hidrologice, dar si dupa terminarea ei, pompierii salvatori au actionat in permanenta pentru monitorizarea zonelor afectate, salvarea persoanelor, animalelor si a bunurilor din gospodariile afectate, precum si evacuarea apei rezultate in urma inundatiilor.
Interventii deosebite s-au desfasurat in comuna Horodnic de Jos, in zona numita „Calugarita”, unde pompierii militari au intervenit, sambata seara, pentru salvarea a patru persoane, a caror gospodarie era inconjurata de ape. Cele patru persoane, adulte, au fost evacuate in siguranta.
Apoi, duminica dupa-amiaza, o femeie cu sase copii a incercat sa treaca, cu un atelaj hipo, peste raul Suceava, pe raza localitatii Vicovu de Sus. Caruta a fost luata de viitura si distrusa, iar cele 7 persoane au ramas izolate pe un petec de pamant, in timp ce nivelul apei era in crestere, punandu-le viata in pericol. Pompierii au realizat un dispozitiv de salvare si i-au adus in siguranta la mal, rand pe rand, pe toti cei sase copii si pe mama lor. De asemenea, a fost salvat si calul, care era si el izolat intre ape.
Duminica seara, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea unor persoane, care erau cazate la cinci case de vacanta, in Voronet, si au ramas izolate din cauza unor podete avariate. Salvatorii au consolidat trecerile si au evacuat 30 de persoane. Dupa consolidarea cailor de acces si in celelalte zone afectate, alti 58 de turisti au ramas la pensiuni si nu a mai fost necesara evacuarea lor. De asemenea, o alta interventie de salvare s-a desfasurat in cartierul Bogdaneasa din orasul Gura Humorului, unde o mama cu fiica sa, izolate in urma avarierii unui podet, si care erau programate la medic si trebuiau sa ajunga la spital, au fost salvate de catre pompierii militari.
Tot duminica seara, la ora 23:30, s-a intervenit pentru deblocarea DN17, pe raza orasului Gura Humorului, care era blocat de aluviuni. In aproximativ jumatate de ora, militarii au indepartat toate resturile aduse de viituri pe carosabil si au redat traficului drumul ce leaga Moldova de Ardeal.
Pe timpul si dupa manifestarea fenomenelor meteo periculoase, militarii au monitorizat atent zonele afectate si au verificat fiecare locuinta, pentru a se asigura ca nu mai sunt persoane in pericol. Au fost evacuate animale si pasari de curte din mai multe gospodarii, iar dupa trecerea viiturii, echipajele pompierilor au intervenit in zona pentru evacuarea apei din proprietatile afectate.
La o centralizare a datelor operative, pompierii militari au intervenit in peste 100 de misiuni specifice - 34 de interventii in urma inundatiilor, incluzand cele de monitorizare, 5 interventii pentru defrisarea unor arbori si 5 pentru indepartarea elementelor distruse de vantul puternic. Iar aici amintim interventia de luni dimineata, in jurul orei 4, cand vantul puternic a smuls acoperisul unei hale de pe str. Strandului, din municipiul Suceava. Pompierii militari au intervenit pentru indepartarea tablei, care insuma o suprafata de peste 1.000 de metri patrati.
Tot in perioada mentionata, s-au mai inregistrat 102 persoane salvate, o interventie pentru decolmatarea sondei reversibile, de la iazul de decantare din localitatea Tarnicioara (vorbim despre degajarea materialului lemnos care obtura intrarea in canalul de subtraversare a iazului) si o misiune de localizare si lichidare a unui incendiu, la acoperisul Bisericii Penticostale din localitatea Danila, care a fost lovit de trasnet in dimineata zilei de sambata, 19 iunie.
Zonele critice au fost monitorizate in permanent in tot acest timp, iar incepand de duminica, comisii mixte s-au deplasat in teren si, impreuna cu autoritatile locale, au inceput evaluarea pagubelor generate de inundatii.
La ora transmiterii comunicatului, erau inregistrate peste 65 de misiuni pentru evacuarea apei si decolmatarea fantanilor, in gospodariile din zonele afectate de inundatii, situatia operativa fiind in continua evolutie.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO