Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Inundatii in judetul Suceava
(28.06.2016)

In urma avertizarilor de fenomene meteo periculoase de luni, 27 iunie a.c., la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a fost activat Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei, cu reprezentanti ai pompierilor militari, prefecturii, politiei, jandarmeriei si ai S.G.A. (Sistemul de Gospodarire a Apelor). De asemenea, prin Dispeceratul comun ISU-SAJ s-au informat imediat toate primariile de pe raza judetului, cu privire la atentionarile emise. In paralel, pompierii militari au pregatit tehnica si mijloacele de interventie la nivelul fiecarei subunitati de salvatori din judet si au suplimentat efectivele de interventie, fiind chemati de acasa salvatorii aflati in turele libere.
37 de pompieri militari, cu 16 mijloace de interventie, sprijiniti de politisti, jandarmi, lucratori ai Serviciilor Voluntare si ai Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta (in total 89 persoane cu 30 mijloace de interventie), au intervenit in urma ploilor torentiale, care au afectat localitatile Suceava, Campulung Moldovenesc, Gemenea si Chiril.
Din primele estimari, in perioada de manifestare a codurilor de avertizare/atentionare au fost inregistrate urmatoarele situatii de urgenta, generate de fenomenele meteo periculoase:
- municipiul Campulung Moldovenesc, pe str. Calea Bucovinei, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei, de pe o suprafata de 200 de metri patrati, din subsolul unui hotel;
- municipiul Campulung Moldovenesc, pe str. Mihail Sadoveanu, s-a evacuat apa dintr-un beci si anexele unei gospodarii;
- comuna Crucea, in satul Chiril, paraul Chiril a iesit din matca si inundat 8 curti, 2 locuinte si 2 anexe, a afectat 10 podete (7 distruse si 3 avariate). De asemenea, a fost distrus un drum comunal pe o distanta de 100 de metri liniari, si au fost rupti doi stalpi, dintr-o retea electrica de joasa tensiune;
- comuna Stulpicani, sat Gemenea, paraul Patrauceni a iesit din matca si a afectat 9 gospodarii (14 anexe si 9 curti) si a distrus 6 podete;
- municipiul Suceava, str. Mihai Eminescu, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei dintr-un garaj inundat;
- municipiul Suceava, str. Oituz, pompierii militari au intervenit pentru evacuarea apei dintr-un subsol, al unui bloc de locuinte, inundat.
In total, in cele patru localitati afectate, s-au inregistrat 2 locuinte inundate, 17 anexe, 18 curti, 2 subsoluri, un drum comunal distrus pe 100 de metri liniari si 16 podete afectate (13 distruse si 3 avariate).
Zonele critice au fost in permanent monitorizate pe tot parcursul noptii, urmand ca in perioada urmatoare, comisii mixte sa se deplaseze in teren si, impreuna cu autoritatile locale, sa evalueze pagubele generate de inundatii.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO