Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa - AVIZARE/AUTORIZARE - NOI PREVEDERI LEGISLATIVE
(18.08.2016)

Hotararea de Guvern numarul 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, aprobata in sedinta Executivului din cursul zilei de 10 august a.c., a fost publicata in Monitorul Oficial numarul 628/2016.
Potrivit legislatiei in vigoare, constructiile trebuie sa fie proiectate si executate astfel incat pe timpul unui incendiu sa limiteze propagarea focului si fumului atat in interiorul edificiului, cat si la vecinatati, dar mai ales sa garanteze securitatea persoanelor aflate la fata locului. Astfel, pentru prevenirea situatiilor de urgenta, sunt necesare obtinerea avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu, documente care certifica indeplinirea cerintelor esentiale cu privire la securitatea la incendiu.
Actul normativ aprobat are in vedere directionarea activitatii de avizare si/sau autorizare catre acele obiective care necesita masuri suplimentare din punct de vedere al securitatii la incendiu, dar si echiparea corespunzatoare cu instalatii de protectie la incendiu. In acest sens, valoarea de referinta, reprezentata de suprafata, s-a marit pentru unele destinatii, in corelare cu prevederile tehnice specifice.
Pe de alta parte, pentru categoriile de cladiri si spatii care comporta o atentie deosebita din punct de vedere al riscului la incendiu, actul normativ prevede impunerea unei arii mai reduse, de exemplu de 100 mp pentru spatiile publice amenajate la subsol, demisol sau la mansarda, respectiv de 150 mp pentru cele de invatamant, supraveghere, ingrijire sau cazare/adapostire copii prescolari, elevi, studenti, batrani, persoane cu dizabilitati/lipsite de adapost, ori 200 mp pentru spatii avand destinatia de comert ori productie si/sau depozitare, dispuse in cladiri de locuit colective. De asemenea, noua lege prevede faptul ca unitatile de primire turistica se avizeaza/autorizeaza doar daca au capacitate mai mare de 8 camere/16 locuri, fata de vechiul act legislativ, care viza o capacitate mai mare de 3 paturi/6 locuri.
Adoptarea noilor masuri au ca scop scaderea costurilor administrative pentru anumiti operatori economici, dar si scaderea numarului de solicitari si implicit a perioadei pentru eliberarea avizului/autorizatiei, fara ca toate aceste aspecte sa diminueze nivelul de securitate.
De asemenea, pentru a se evita crearea unor confuzii in aplicare, documentatiile privind securitatea la incendiu a constructiilor, elaborate si/sau in curs de avizare/autorizare la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se finalizeaza in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare la data elaborarii acestora.
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, se abroga Hotararea Guvernului nr. 1739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 995 din 13 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO