Arhiva Comunicate
COMUNICAT

13 Septembrie - Ziua Pompierilor din Romania
(13.09.2016)


Marti, 13 septembrie, pompierii romani au sarbatorit 168 de ani de la lupta din Dealul Spirii, cand pompierii Capitalei, condusi de capitanul Pavel Zaganescu, au infruntat armata otomana venita sa inabuse revolutia romana, reafirmand nazuintele romanilor de libertate sociala, independenta si unitate nationala.

Evenimentul a debutat la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava cu avansari in grad si acordarea unor diplome si distinctii pentru militarii in activitate si a fost urmat de un ceremonial religios de cinstire a memoriei eroilor pompieri, la care au mai participat cadrele militare in rezerva, invitati si jurnalisti. Apoi, s-au depus coroane de flori, atat la statuia „Pompierul” din fata inspectoratului, cat si la mormintele celor trei eroi pompieri din judetul Suceava: sergentul major (post mortem) Vasile Popiuc din Moldova Sulita, sergentul major (post mortem) Ioan Craiut din Frumosu si sergentul major (post mortem) Victor Ivascu din Sadova.
Portile inspectoratului judetean pentru situatii de urgenta s-au deschis in toate subunitatile din judet, iar vizitatorii s-au bucurat de prezentarea tehnicii si a echipamentelor de interventie, precum si de exercitiile pregatite de salvatori, inclusiv de Olly, cainele pompier.
De asemenea, in contextul dublei sarbatori, a Zilei Pompierilor din Romania, dar si Marti 13 - Ziua Informarii Preventive, militari din cadrul inspectiei de prevenire au distribuit pliante, brosuri, flyere si afise cuprinzand masuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situatii de urgenta, in punctele de informare preventiva organizate in municipiul Suceava, la Shopping Center, Iulius Mall si Centrul Comercial „Bazar”.

Cei care nu au putut sa ajunga de ziua noastra, sa ne viziteze, vor putea profita de urmatoarele activitati care fac parte din contextul acestei sarbatori, astfel:

Sambata, 17 septembrie, intre orele 10:00-13:00, cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, impreuna cu Serviciul de Ambulanta Judetean, Unitatea de Primire Urgente-SMURD a Spitalului judetean, Scoala Postliceala Sanitara de stat si Scoala Postliceala Sanitara , vor organiza pe Stadionul „Areni”, din municipiul Suceava, un eveniment educativ, intitulat „Fii pregatit sa salvezi o viata!”.
Sucevenii vor putea participa la diferite ateliere unde vor fi prezentate teme de acordare a primului ajutor medical, tehnici de descarcerare din autovehicule si se va prezenta trusa medicala auto si modele de stingatoare din dotarea autoturismelor, cu exercitii practice de folosire a acestora.
De asemenea, actiunea se va bucura de prezenta Caravanei SMURD - centrul de formare mobil in care se vor organiza cursuri de instruire a populatiei pentru acordarea primului-ajutor in situatii de urgenta.

Duminica, 18 septembrie, vom fi onorati sa avem alaturi de noi cat mai multi suceveni, la evenimentul inaltator din viata cadrelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, prilejuit de inmanarea Drapelului de Lupta. Ceremonialul militar-religios se va desfasura pe esplanada Casei Culturii, incepand cu ora 11:00.
Evenimentul va fi onorat din partea Ministerului Afacerilor Interne de secretarul de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, domnul doctor Raed Arafat, si din partea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta de inspectorul general, domnul general de brigada dr. Ovidiu Vasilica. De asemenea, vor fi prezente conducerile judetului si municipiului Suceava si pompieri din tarile vecine, Moldova si Ucraina.
Festivitatea va continua cu defilarea trupelor cu cantec, pe traseul Casa Culturii - sediu Inspectorat, precum si cu expozitia tehnicii de lupta, pe esplanada din centrul municipiului. Tot aici, va fi expusa si Caravana SMURD - centrul de formare mobil, unde pompierii-instructori vor prezenta participantilor, pe langa tehnicile de acordare a primului-ajutor medical in situatii de urgenta, principalele riscuri care pot afecta Romania, precum cutremure, inundatii, incendii, dar si modul in care populatia se poate pregati pentru a le face fata.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO