Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Olly - din nou Campion
(10.10.2016)

In perioada 3-7 octombrie a.c., cei mai destepti catei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-au intrecut la Centrul chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, in cadrul Campionatului national de dresaj al cainilor de serviciu.
Timp de cinci zile, 22 de echipe caine-instructor si-au aratat maiestria si pregatirea pentru a ocupa un loc pe podium la probele Caine universal, Detectare explozivi si droguri, Patrulare interventie si Cautare-salvare, la ultima proba concurand si Olly, cainele de serviciu al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava.
Alaturi de instructorul sau, plutonierul major Marius Manolachi, Olly si-a aratat din nou calitatile extraordinare si pregatirea temeinica.
Dupa cele 4 probe ale competitiei, din care trei au constat in misiuni de cautare a victimelor in medii ostile, cei doi au ocupat detasat prima pozitie pe podium, la fel cum au facut-o si anul trecut. Cea de-a patra proba, cea de disciplina, a testat inteligenta, ascultarea, supunerea si rabdarea cainilor de serviciu, implicand executarea intocmai a comenzilor instructorului, proba pe care Olly a trecut-o cu brio.
Ii felicitam pe cei doi colegi ai nostri si le uram succes si pe viitor!

*
* *

Olly Salvatorul

Olly este cel mai indragit „coleg” al pompierilor militari suceveni. Ciobanescul german a sosit la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava in urma cu patru ani si jumatate si provine din canisa Centrului Chinologic Sibiu, din parintii Man si Nija, caini care au calitati deosebite si sunt specializati in cautarea supravietuitorilor prinsi sub daramaturi.
Olly a fost adoptat imediat de noii sai colegi. I s-a pus la dispozitie o „locuinta de serviciu” si beneficiaza de toate drepturile prevazute de reglementarile in vigoare, ca un pompier militar adevarat.
Avea 6 luni cand, dupa o selectie riguroasa din peste 300 de caini din rasa ciobanesc belgian malinois si ciobanesc german, care se nasc in fiecare an la Centrul Chinologic Sibiu, a ajuns in curtea inspectoratului sucevean. Imediat, a inceput perioada de predresaj si socializare in care micul patruped trebuia sa se obisnuiasca cu cel care urma sa-i devina „partener” - plutonierul major Marius Manolachi, dar si cu diferite medii ostile.
Antrenamentele au avut loc zilnic, iar Olly a fost familiarizat cu strazile, cu autospecialele de pompieri si cu orice loc aglomerat in care mirosurile si zgomotele se amesteca, tocmai pentru ca atunci cand se va confrunta cu o situatie reala, sa nu mai fie distras de nimic in afara de misiunea lui.
Cele mai grele antrenamente sunt sustinute acolo unde se afla cladiri dezafectate si daramate, in special in zona industriala a municipiului Suceava, unde exista conditii excelente pentru testarea cainelui salvator. Acolo, Manolo, asa cum ii spun colegii „partenerului” lui Olly, il supune la adevarate incercari care seamana foarte mult cu situatiile reale de dupa producerea unui seism. Mai multi colegi se ascund sub daramaturi, prin canale sau puturi, pe o suprafata cat mai extinsa, fara ca Olly sa-i observe. De fiecare data, acesta ii gaseste, iar atunci cand sunt situatii aproape imposibile, primeste ajutorul conductorului, pentru a nu se descuraja.
Copiii sunt topiti dupa el. Autospecialele mult ravnite si admirate sunt eclipsate de „executiile” spectaculoase ale lui Olly. Si atitudinea lui este reciproca. Ii iubeste si sta cuminte de fiecare data atunci cand trebuie sa faca o fotografie alaturi de micuti.
Cea mai mare bucurie a lui Olly, fara indoiala, este mingea cu care s-ar juca cat este ziua de lunga. Insa, in aceasta „joaca” este inclus programul extrem de riguros, iar Olly da dovada ca este un patruped inteligent, foarte serios si preocupat cu executarea cat mai bine a exercitiilor, ca un adevarat profesionist si un salvator de nadejde.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO