Arhiva Comunicate
COMUNICAT

13 octombrie - Ziua Internationala a Reducerii Riscurilor la Dezastre Naturale
(11.10.2016)

Ziua de 13 octombrie este desemnata ,,Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului la Dezastre Naturale”, potrivit Rezolutiei 64/200 din 21 decembrie 2009 adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.
Scopul acesteia este de a promova o cultura generala de reducere a riscului de dezastre naturale in intreaga lume. In repetate randuri, istoria ne-a demonstrat ca dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare asupra populatiei si a mediului inconjurator, fapt ce a dus la implementarea unor masuri de prevenire si pregatire pentru interventie.
Cunoasterea si aplicarea masurilor preventive si de pregatire duc la reducerea sau eliminarea pierderilor de vieti omenesti, de animale, a pagubelor materiale si de mediu. Alte efecte benefice sunt asigurarea unei interventii operative cu forte si mijloace special constituite si refacerea economico-sociala cat mai rapida si durabila.
Riscurile naturale care au afectat cel mai des teritoriul judetului nostru sunt: inundatiile, alunecarile de teren, fenomenele meteorologice periculoase si incendiile la fondul forestier.
Pentru Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, acest eveniment este o ocazie de a creste gradul de constientizare a cetatenilor cu privire la riscurile naturale si de a promova o cultura unitara la nivelul judetului de reducere a riscului de dezastre.
In acest sens, sunt organizate o serie de activitati cu tematica specifica dezastrelor naturale, prin care populatia, in mod special angajatii si elevii, este informata cu privire la riscurile specifice judetului nostru, reducerea lor, precum si modul de comportare in diferite situatii de urgenta.
Premergator acestor activitati, pompierii militari suceveni au desfasurat actiuni de informare preventiva si au acordat asistenta tehnica de specialitate protopopiatelor din judet si unitatilor de invatamant, cu privire la riscurile care pot pune in pericol vieti omenesti si bunuri materiale.
Actiunile dedicate acestei zile se vor desfasura in mai multe localitati, iar intre orele 9:00-14:00, toate subunitatile de pompieri din judet vor avea portile deschise pentru vizitatori.
In cadrul acestor activitati se vor prezenta materiale cuprinzand riscurile specifice judetului nostru, cu exercitii demonstrative. De asemenea, vor fi prezentate mijloacele de interventie in caz de dezastre naturale si modul de folosire a acestora.

*
* *
Calendarul activitatilor prevazute pentru 13 octombrie – Ziua Internationala a Reducerii Riscurilor la Dezastre Naturale:
Echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava de la subunitatile din Suceava, Radauti, Falticeni, Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei se vor deplasa joi, 13 octombrie a.c., in unitati de invatamant din localitatile enumerate mai sus, pentru efectuarea unor exercitii de evacuare, urmate de prezentarea tehnicii de interventie si a regulilor de comportare in cazul producerii unui dezastru. Astfel, pompierii militari vor ajunge la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava (ora 9:00), Colegiul National „Spiru Haret” Suceava (ora 11:00) si Colegiul Tehnic Nr.2 „Petru Musat” Suceava (ora 13:00); Colegiul Tehnic Radauti (ora 9:00), Scoala Generala „Bogdan Voda” Radauti (ora 11:00) si Scoala Generala „Mihai Eminescu” Radauti (ora 13:00); Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni (ora 9:00), Colegiul Agricol „Eugen Lovinescu” Falticeni (ora 11:00) si Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu” Falticeni (ora 13:00); Colegiul Silvic „Bucovina” Campulung Moldovenesc (ora 9:00), Colegiul National „Dragos Voda” Campulung Moldovenesc (ora 11:00) si Scoala Gimnaziala „Bogdan Voda” Campulung Moldovenesc (ora 13:00); Scoala Gimnaziala Nr.4 Vatra Dornei (ora 9:00), Scoala Gimnaziala Nr.2 Vatra Dornei (ora 11:00) si Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei (ora 13:00).
Aceasta actiune a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava este o premiera pentru comunitatea locala, dorindu-se a fi o ampla desfasurare a tehnicii si a pompierilor militari pregatiti pentru interventia in cazul producerii unui dezastru, in acelasi timp si pe o arie extinsa. Scopul principal al acestor activitati este de a verifica reactiile atat ale salvatorilor, cat si ale elevilor, cadrelor didactice si personalului auxiliar, premergator, pe timpul si dupa producerea unui dezastru.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO