Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Misiuni de recunoastere si control la obiective cu aglomerari de persoane
(24.01.2017)

Pentru asigurarea continuitatii actiunilor preventive, din dispozitia ministrului afacerilor interne, in perioada 21-23 ianuarie a.c., pompierii militari suceveni alaturi de reprezentanti ai structurilor MAI, constituiti in echipe mixte, au derulat controale si verificari la imobilele in care se desfasoara activitati cu public numeros, din judet.
Principalele aspecte urmarite in teren de catre inspectorii de prevenire au vizat: exploatarea instalatiilor electrice, functionarea iluminatului pentru marcarea cailor de evacuare, functionarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor, obstructionarea cailor de evacuare, instructajul angajatilor, obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu si existenta planurilor de evacuare in caz de incendiu.
Din totalul de 35 de obiective planificate pentru control, pentru 16 nu a fost posibila verificarea, din cauza lipsei activitatii, acestea fiind inchise publicului. Astfel, in urma verificarilor la celelate 19 obiective, s-au aplicat 10 amenzi contraventionale, in cuantum total de 15.000 de lei. Printre neregulile constatate, s-au inregistrat lipsa stingatoarelor de incendiu, lipsa sistemelor de avertizare acustice si instalatii electrice cu defectiuni sau improvizatii.
Mentionam faptul ca, pe parcursul controalelor executate nu a fost depistat niciun caz de incalcare grava a cerintei de securitate la incendiu, situatie care sa genereze aplicarea masurii complementare de oprire a functionarii ori utilizarii constructiilor la operatorii economici, conform prevederilor legale in vigoare (HG nr. 915/2015).
Concomitent cu activitatile de control asupra respectarii normelor de aparare impotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunitatilor operative de interventie din judet au efectuat 25 de actiuni de recunoastere in zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de interventie in cazul izbucnirii unui eventual incendiu. Prin acestea s-au urmarit partea de asigurare a alimentarii cu apa (hidranti si alte surse de apa, naturale sau artificale), precum si functionalitatea cailor de acces si evacuare, atat pentu utilizatori, cat si pentru fortele de interventie si autospecialele de lucru cu apa si spuma.
De asemenea, din ordinul ministrului afacerilor interne, in perioada urmatoare activitatile preventive vor fi intensificate, astfel incat siguranta celor care frecventeaza acest gen de locatii sa fie asigurata, iar obligatiile legale ale beneficiarilor sa fie respectate.
Ultima actiune preventiva de amploare, derulata la nivel national, care a vizat imobilele in care functioneaza cluburi si discoteci, a avut loc in perioada 11-12 noiembrie 2016.
Pentru asigurarea nivelului corespunzator de protectie a celor care frecventeaza astfel de locatii, reamintim urmatoarele obligatii pe care administratorii trebuie sa le respecte:
- respectarea numarului maxim de utilizatori prevazut de legislatia in vigoare, pentru aceste categorii de constructii;
- solicitarea sprijinului pentru acordarea asistentei tehnice de specialitate in vederea intocmirii documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu;
- preocupare sporita pentru solicitarea acestui act administrativ care sa asigure securitatea beneficiarilor.

***

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava desfasoara, permanent, activitati orientate spre siguranta cetateanului, pe cele doua componente specifice, prevenirea situatiilor de urgenta si gestionarea operativa a evenimentelor care pun in pericol viata semenilor sau bunurile acestora.
Activitatea pompierilor salvatori se deruleaza in sprijinul si pentru cetatean, iar obiectivele prioritare ale institutiei noastre sunt orientate spre eficientizarea actiunilor de prevenire si gestionare a situatiilor de urgenta. Preintampinarea evenimentelor nedorite ramane dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate si responsabilizarea fiecaruia dintre noi.


Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO