Arhiva Comunicate
COMUNICAT

COMUNICAT DE PRESA 05.02.2017
(05.02.2017)

Urmare a temperaturilor crescute si a precipitatiilor sub forma de ploaie din ultimele zile, pe raza municipiului Vatra Dornei s-au inregistrat cresteri rapide ale debitelor in bazinele raurilor Dorna si Bistrita. Temperatura crescuta a favorizat topirea zapezilor de pe versanti si a gheturilor din albii. Apa revarsata din albia raurilor a afectat 16 case, 12 anexe si 18 curti, toate din municipiul Vatra Dornei.
In noaptea de sambata spre duminica, pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei si cu saci de nisip pentru ridicarea unor diguri de protectie pentru gospodariile amenintate de inundatii.
Duminica, de la prima ora a diminetii, 60 de pompieri militari de la subunitatile din Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Radauti si Suceava, au intervenit cu 9 autospeciale si 6 motopompe (din care una de mare capacitate) pentru continuarea operatiunilor de evacuare a apei. Pompierii au fost sprijiniti de 8 lucratori ai Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Vatra Dornei, 8 politisti si 3 lucratori ai SGA Suceava.
Operatiunile de evacuare a apei s-au desfasurat toata ziua de duminica, ele urmand a se continua si pe durata noptii. Mentionam faptul ca motopompa de mare capacitate cu care se intervine in zona are o capacitate de evacuare de 600 de metri cubi de apa pe ora. Pana la ora transmiterii comunicatului, motopompa a functionat fara oprire, evacuandu-se peste 5.000 de metri cubi de apa din gospodariile inundate. Astfel, a fost evacuata apa din toate locuintele afectate, ramanand inundate doar beciurile si subsolurile acestora.
Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava a intervenit cu material exploziv asupra formatiunilor de gheata de pe raul Bistrita, in zonele Chiliei si Dorna Arini. In aceste zone, au fost detonate 10 incarcaturi, in 5 reprize, folosindu-se 20 de kilograme de trotil si 34 de kilograme de dinamita. In urma distrugerii, tendinta debitului apei in zonele respective este de scadere. Operatiunile pirotehnistilor vor continua si pe parcursul zilei de luni, 6 februarie a.c., cand in sprijinul pompierilor militari suceveni vor veni doua echipe pirotehnice de la ISU Botosani si de la ISU Bacau.
Zonele afectate de inundatii au fost monitorizate de catre conducerea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, respectiv prefectul - Constantin Harasim si subprefectul judetului - Ionut Cretuleac, presedintele Consiliului Judetean Suceava - Gheorghe Flutur si inspectorul sef al ISU Suceava.
Duminica seara, in jurul orei 20:00, SGA Suceava a informat Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei, activat la sediul inspectoratului pentru situatii de urgenta, despre faptul ca debitele raurilor Dorna si Bistrita este in scadere.
Echipajele structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta vor ramane mobilizate in teren in sprijinul populatiei si pe timpul noptii.
Situatia este in continua evolutie si va vom tine la curent cu alte informatii de interes.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO