Arhiva Comunicate
COMUNICAT

EXERCITIU TACTIC - ACTIVAREA PLANULUI ROSU DE INTERVENTIE
(19.06.2017)


In data de 22 iunie a.c., pompierii militari suceveni vor organiza un exercitiu in domeniul situatiilor de urgenta cu tema < Interventia Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta al municipiului Suceava, impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava si celelalte institutii cu functii de sprijin, pentru salvarea persoanelor si limitarea efectelor negative produse in urma unui incendiu la un tren Inter Regio, pe linia de cale ferata 511 Darmanesti - Dornisoara, in tunelul Mestecanis, intre localitatile Pojorata si Mestecanis. Punerea in aplicare a Planului Rosu de Interventie. Cautarea si salvarea persoanelor ratacite in mediul montan si stingerea unui incendiu la fond forestier. >
La finalul aplicatiei, va fi organizata o conferinta de presa in Punctul de Comanda Avansat, amplasat in zona din apropierea tunelului, la intrarea dinspre Gara CFR Mestecanis. Cu aceasta ocazie, pe langa detalii legate de exercitiu, reprezentantii structurilor Ministerului Afacerilor Interne din judet, vor prezenta si masurile de ordine publica si protectie a participantilor, in vederea desfasurarii in bune conditii a manifestarilor religioase, prilejuite de sarbatorirea Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, precum si a evenimentelor incluse in programul Zilele Sucevei.
Scenariul exercitiului de joi, 22 iunie, presupune interventia in cazul producerii unui incendiu la un vagon al unui tren de persoane, aflat in tunelul Mestecanis.
Din cauza panicii create, calatorii sunt surprinsi temperatura si de fumul toxic ce se degaja in urma arderii, lucru care duce la intoxicarea si ranirea mai multor persoane. Din cei 20 de calatori, se constata ca 12 dintre acestia nu au reusit sa se salveze.
Curentii de aer din tunel, favorizeaza dezvoltarea incendiului la intregul vagon. Scanteile purtate de curenti spre exteriorul tunelului, duc la aprinderea vegetatiei uscate din zona, pe o suprafata de aproximativ 3 hectare, din padurea de la capatul tunelului dinspre Gara CFR Mestecanis.
8 calatori care au reusit sa se evacueze prin partea opusa a tunelului s-au ratacit in padure, iar doi dintre acestia au suferit fracturi ale membrelor, din cauza reliefului muntos accidentat.
Dintre obiectivele propuse in cadrul pregatirii prin astfel de exercitii de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, enumeram: perfectionarea deprinderilor participantilor pentru organizarea, conducerea si executarea interventiei operative in situatii de urgenta, precum si verificarea modului de colaborare si cooperare cu alte structuri cu functii de sprijin in gestionarea riscului la incendiu - Institutia Prefectului, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Iacobeni, Inspectoratul de Politie Judetean. Inspectoratul Judetean de Jandarmi, Directia de Sanatate Publica, Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgente, Serviciul de Ambulanta Judetean, Centrul de Primire Urgente al Spitalului Municipal Vatra Dornei, Directia Silvica Suceava, Sucursala Regionala de Transport Feroviar de Calatori Iasi, Sucursala Regionala de Cai Ferate Iasi, Inspectoratul General al Aviatiei, Unitatea Militara Rosu-Vatra Dornei, Crucea Rosie-Filiala Suceava si Serviciul Salvamont Vatra Dornei.

Purtator de cuvant - plt.adj. Alin GALEATA - 0747 051950

* Recomandare generala: pentru alte informatii vizitati si pagina de facebook ISU „Bucovina” Suceava - https://www.facebook.com/ISUSuceava/

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO