Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Explozie a unui proiectil īn localitatea Cīrlibaba
(18/03/2007)

(17/03/2007)

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava a fost īnstiintat ca, īn data de 17.03.2007, pe raza localitatii Cīrlibaba, s-a produs explozia unui proiectil de calibru 76mm, eveniment soldat cu ranirea a doi minori – I.C. (12 ani) si N.C. (14 ani). Cei doi frati colectau deseuri feroase si aflati pe malul paraului Cīrlibaba, au īncercat (pentru a elibera o bucata de cablu metalic) sa sparga gheata de pe cursul de apa cu varful proiectilului. Ca urmare a exploziei produse, cei doi minori au fost raniti, fiind internati la Spitalul Sf. Spiridon din mun. Iasi (I.C.) , respectiv Spitalul de Urgenta Sf. Ioan din mun. Suceava (N.C.).
Urmeaza ca institutiile abilitate sa continue cercetarile pentru stabilirea locului īn care a fost gasit proiectilul de catre cei doi minori, īn vederea cercetarii pirotehnice amanuntite pentru descoperirea si altor elemente de munitie neexplodata si asanarea acestora.
Avem rugamintea ca, īn materialele pe care le veti redacta, sa inserati si cateva reguli de prevenire a producerii accidentelor de acest tip:
- este strict interzisa efectuarea, de catre personal neautorizat, a oricaror actiuni cu si asupra elementelor de munitie neexplodate (manipulare, transport, dezmembrare, lovire, īncalzire etc);
- īn cazul īn care un cetatean a descoperit un element de munitie neexplodata, acesta are obligatia de a anunta, imediat, autoritatile (primar, politisti) sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Suceava prin numarul unic de apel de urgenta 112;
- īn cazul īn care un minor a descoperit elementul de munitie, trebuie sa anunte imediat un adult si nu trebuie, sub nici un motiv, sa atinga obiectul īn cauza;
- indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim, prin urmare orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.


Incendii de vegetatie uscata
(17.03.2007)

Īn ultimele 24 de ore, subunitatile inspectoratului au intervenit pentru stingerea a 5 incendii ce au afectat terenuri cu vegetatie uscata, alte 4 incendii de aceeasi natura fiind stinse prin mobilizarea autoritatilor locale si a serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta din localitatile Berchisesti, Cornu Luncii, Dolhesti si Darmanesti.
• Garda de Interventie Gura Humorului, cu sprijinul a circa 60 de silvicultori de la Ocoalele silvice Gura Humorului si Frasin si a unui detasament de jandarmi, a localizat si stins doua incendii ce au afectat circa 3 ha vegetatie uscata si 5 ha litiera, pe raza localitatii Manastirea Humorului.
Complexitatea operatiunilor de stingere, marimea suprafetelor incendiate si pericolul ca fondul forestier sa fie grav afectat au impus deplasarea la fata locului a grupei operative a inspectoratului si a unor forte suplimentare dislocate de la Detasamentele de pompieri Suceava, Radauti si Campulung Moldovenesc, operatiunile de localizare si lichidare a celor doua incendii desfasurandu-se pe parcursul a circa 7 ore, fiind utilizate 3 autospeciale si 7 motopompe.
• Detasamentul de Pompieri Falticeni si echipajele SIAMUD din Suceava si Falticeni au intervenit, la orele 12.38, la accidentul rutier produs pe raza localitatii Sasca Noua, comuna Cornu Luncii. Evenimentul rutier, īn care au fost implicate mai multe autoturisme, s-a produs si datorita scaderii bruste a vizibilitatii, ca urmare a fumului degajat de arderea vegetatiei uscate de pe terenurile adiacente drumului national (circa 4 ha). Ca urmare a accidentului, 2 persoane (Elena N – 26 ani si P.C. – 12 ani) au suferit politraumatisme necesitand asistenta medicala. Operatiunile de lichidare a incendiului au durat circa 90 minute.
• Garda de Interventie Siret, cu sprijinul serviciului voluntar pentru situatii de urgenta din localitate, a lichidat īn circa 2 ore un incendiu ce a afectat circa 3,5 ha vegetatie uscata pe raza localitatii Negostina, comuna Balcauti.

Īn toate situatiile mai sus prezentate, institutiile abilitate vor continua cercetarile īn vederea depistarii autorilor incendiilor si aplicarea prevederilor legale.

Purtător de cuvānt,
Cpt.
ing. Ţehaniuc Emilian

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO