Arhiva Comunicate
COMUNICAT

buletin informativ
(29.07.2008)

Salvare de persoana in localitatea Leucusesti
(28.07.2008, orele 05.00)

Detasamentul de pompieri Falticeni a intervenit cu o autospeciala si un modul SMURD pentru salvarea unei persoane din localitatea Leucusesti, comuna Preutesti.
Din cauza ploilor abundente, o ambulanta a ramas blocata pe str. Antilesti din localitatea Leucusesti, punand in pericol viata numitei Maria S. (39 ani).
Operatiunea s-a incheiat cu succes la ora 06.15, actiunea de salvare fiind delicata deoarece tanara femeie era insarcinata.
Nu au fost victime omenesti.


Incendiu in localitatea Argestru
(28.07.2008, orele 05.02)

Detasamentul de pompieri Vatra Dornei a intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria numitului Gheorghe U., din localitatea Argestru.
La sosirea garzii de interventie ardea o magazie construita din lemn, existand pericolul de propagare la atelierul mecanic invecinat si locuinta particulara.
Incendiul a fost lichidat la ora 07.30.
Cauza incendiului: incendiul a avut drept cauza folosirea intentionata a sursei pentru a genera incendiu (flacara de la un chibrit).
Salvari: pompierii au reusit sa salveze casa de locuit si atelierul mecanic, in valoare de cca 300.000 RON.
Pierderi: din primele estimari, cca 10.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.Salvare de persoana in localitatea Vicovu de Sus
(28.07.2008, orele 13.00)

Garda de Interventie Vicovu de Sus impreuna cu Detasamentul Radauti au intervenit cu 3 autospeciale pentru salvarea unei persoane ramasa izolata, pe raza localitatii Vicovu de Sus.
Tanarul Traian I. (16 ani) a ramas izolat in mijlocul albiei raului Suceava, in timp ce incerca sa traverseze zona cu un atelaj hipo.
Operatiunea s-a incheiat cu succes la ora 15.05.
Nu au fost victime omenesti.Misiuni de asanari pirotehnice in localitatile Horodnic de Sus, Berchisesti si Brodina
(27-29.07.2008)


Echipa Pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pintilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica in mai multe locatii, in urma inundatiilor descoperindu-se munitie din al doilea razboi mondial.
Astfel, in ziua de 27.07.2008, pe albia paraului Pozen, pe raza comunei Horodnic de Sus, a fost gasit, adus de ape, un proiectil explozibil calibrul 76 mm, in perfecta stare. Acesta prezenta un pericol major pentru populatie fiind gasit in apropierea unui grup mare de locuinte. Proiectilul a fost adus de viitura si a fost nevoie de toata priceperea si profesionalismul pirotehnistilor pentru a interveni, operatiunea fiind delicata din cauza viiturilor. Orice manevrare gresita sau lovire de catre un alt corp se putea lasa cu urmari grave.
In aceesi zi, pirotehnistii au fost solicitati in localitatea Hantesti unde, in mijlocul drumului, a fost gasita o grenada de mana defensiva, adusa de viituri, in perfecta stare de functionare. Situatia a fost si de aceasta data delicata deoarece, la sosirea echipei de profesionisti, in jurul grenadei erau o multime de oameni printre care foarte multi copii.
In data de 28.07.2008, pe raza localitatii Berchisesti, la intersectia DJ 209C cu DN 2E, s-a gasit o bomba exploziva de aruncator calibrul 82 mm, si aceasta in perfecta stare de functionare. Operatiunea a fost complexa, in tot acest timp existand pericolul ca la cel mai mic soc bomba sa explodeze. Din aceasta cauza echipa pirotehnica a ISU Suceava a solicitat asigurarea antemergatorului pentru autospeciala pirotehnica (un echipaj cu o masina de la serviciul circulatie rutiera care sa asigure eliberarea drumului pentru transportul in conditii de maxima siguranta).
In toate cazurile munitia a fost ridicata, transportata si depozitata provizoriu in conditii de maxima siguranta, fara sa se inregistreze nicio problema.
Nu s-au pus in pericol vieti omenesti.
La ora emiterii comunicatului, echipa pirotehnica este deplasata, impreuna cu gruparea operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in localitatea Brodina, acolo unde sunt probleme legate de alunecarile de teren, pentru a analiza situatia in caz ca va fi nevoie de interventie pe linie pirotehnica.


Incendiu in comuna Scheia
(29.07.2008, orele 00.23)

Detasamentul de pompieri Suceava a intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta numitului Gheorghe B., din comuna Scheia.
La sosirea garzii de interventie ardeau bunuri materiale din interiorul unei camere, existand posibilitatea ca focul sa se propage la intreaga locuinta.
Incendiul a fost lichidat la ora 01.00.
Cauza incendiului: incendiul a avut drept cauza un scurtcircuit electric al unui aparat electrocasnic defect.
Salvari: pompierii au reusit sa salveze locuinta, in valoare de cca 1.200.000 RON.
Pierderi: din primele estimari, cca 5.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Distributie apa menajera in municipiul Radauti
(29.07.2008, orele 05.12)


In urma defectarii statiei de pompe, populatia municipiului Radauti a ramas fara apa potabila si menajera mai mult de 48 de ore.
In acest sens, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a dispus amplasarea unui numar de 7 autospeciale in puncte de distributie repartizate in cartierele de blocuri ale orasului si distribuirea apei catre cetateni.
La aceasta operatiune suntem sustinuti si de colegii de la inspectoratele pentru situatii de urgenta din Harghita si Vrancea.
Operatiunea este in curs de desfasurare si se va derula atat timp cat va fi necesar, pana la repunerea in functiune a statiei de pompe.

Misiuni de situatii de urgenta in curs de derulare

Profesionistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina Suceava actioneaza in continuare cu toate fortele si mijloacele disponibile pentru misiuni de evacuare a apei si a aluviunilor din gospodarii, decolmatari fantani, podete si canale, modificari cursuri albie, deblocari de drumuri, distribuire apa potabila si menajera, alimente, articole necesare populatiei in perioada in care sunt evacuati, monitorizari si alte misiuni de situatii de urgenta in urmatoarele locatii: Radauti, Putna, Tibeni, Horodnic de Jos, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Straja, Fratautii Noi, Fratautii Vechi, Dornesti, Brodina, Ulma, Todiresti, Parhauti, Tarnita, Liteni, Frumosu si oriunde suntem solicitati la numarul unic pentru situatii de urgenta 112.
Misiunea se continua pana la finalizare si atat timp cat este necesar pentru a aduce lucrurile la o stare cat mai apropiata de normalitate.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO