Arhiva Comunicate
COMUNICAT

buletin informativ - 06.08.2008
(06.08.2008)

Misiuni de inlaturare a efectelor negative
in urma inundatiilor
(05.08.2008)


Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucovina Suceava a executat misiuni de evacuare a aluviunilor din gospodarii, decolmatari fantani, podete si canale, modificari cursuri albie, deblocari de drumuri, monitorizari in urmatoarele locatii: Cimpulung Moldovenesc, Dornesti, Vicovu de Jos, Vicovu de Sus, Mitocu Dragomirnei, Fratautii Noi, Fratautii Vechi, Marginea, Galanesti, Radauti, Gura Humorului, Mihaileni, Brodina, Straja si oriunde au fost solicitati la numarul unic pentru situatii de urgenta 112.
Astfel, 111 cadre militare au participat la misiuni, cu 19 autospeciale si 16 motopompe, decolmatand un numar de 207 fantani si 27 de beciuri si subsoluri.
Misiunile se deruleaza pana la finalizare si atat timp cat este necesar pentru a aduce lucrurile la o stare cat mai apropiata de normalitate.
Totdodata s-a finalizat actiunea de evaluare a caselor afectate de inundatii.Monitorizare zone cu alunecari de teren


O echipa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina Suceava impreuna cu dl.Virgil Gradinaru, inginer geolog, au participat in ultimele zile la misiuni de monitorizare a alunecarilor de teren in zonele Brodina, Vicovu de Jos si Straja.
Astfel, in Brodina, o casa a fost distrusa si evacuata, o alta cladire abandonata a fost distrusa, iar o casa si un sediu al unei societati comerciale sunt amenintate de catre alunecarile de teren. Tot aici exista amenintare de blocare a cursului albiei raului Suceava.
S-au luat masuri de evacuare si drenaj pentru eliberarea raului Suceava.
In comuna Vicovu de Jos exista doua case cu amenintare majora si alte patru cu amenintare moderata, in urma alunecarilor de teren. S-a propus evacuarea celor 6 case si crearea unor canale de drenaj pentru siguranta, pana la evacuare. Tot aici, drumul judetean Vicov – Voitinel este afectat de alunecari.
In comuna Straja, exista o amenintare redusa la o gospodarie si o amenintare iminenta la o alta, care este in curs de evacuare. Alte doua gospodarii sunt izolate din cauza blocarii unui drum de acces. In alte zone din Straja, s-au mai constatat deteriorari de drumuri si poduri, fara amenintari de alunecare.
Un fapt important de semnalat este si distrugerea digului in amonte de localitatea Straja, existand amenintarea de inundare pentru aproximativ 40 de gospodarii, in cazul producerii unei noi viituri.
Toate datele culese in teren au fost comunicate primariilor celor trei localitati si va fi intocmit un raport ce va fi inaintat unei comisii, special consituita, la nivel judetean, pentru luarea unor decizii in vederea rezolvarii problemelor in aceste zone.Incendiu in orasul Vicovu de Sus
(05.08.2008, orele 14.45)

Garda de Interventie Vicovu de Sus a intervenit cu doua autospeciale si o cisterna pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria numitului Nicolae U., din orasul Vicovu de Sus.
La sosirea garzii de interventie ardeau acoperisul adapostului de animale si sura, cu pericol de extindere la casa de locuit.
Incendiul a fost lichidat la ora 15.50, in limitele gasite.
Au ars acoperisul adapostului de animale si sura pe o suprafata de aproximativ 70 mp si o tona de fan
Cauza incendiului: incendiul a avut drept cauza neglijenta unui fumator.
Pompierii au salvat casa de locuit, in valoare de cca 30.000 RON.
Pierderi: din primele estimari, cca 5.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Incendiu in localitatea Crucea
(05.08.2008, orele 15.05)

Detasamentul de pompieri Vatra Dornei a intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria numitei Eustina S., din localitatea Crucea.
La sosirea garzii de interventie ardea acoperisul adapostului de animale, cu pericol de extindere la casa de locuit.
Incendiul a fost lichidat la ora 16.32, in limitele gasite.
Au ars acoperisul adapostului de animale pe o suprafata de aproximativ 30 mp si doua tone de fan
Incendiu a avut drept cauza un foc deschis in spatii deschise, lasat nesupravegheat.
Pompierii au salvat casa de locuit, in valoare de cca 50.000 RON.
Din primele estimari, pagubele sunt de cca 2.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Asanare pirotehnica in municipiul Campulung Moldovenesc
(05.08.2008, ora 17.40)


Echipa Pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unei grenade de mana defensiva, la gospodaria numitului Vasile M., din Campulung Moldovenesc, str. Sandru.
La sosirea echipajului s-a gasit munitie neexplodata, din al II-lea Razboi Mondial, ce prezenta un real pericol pentru populatie.
Interventia s-a incheiat la ora 22.55.
Actiunea nu s-a soldat cu evenimente deosebite.
Nu s-au pus in pericol vieti omenesti.


Incendiu in localitatea Bradatel
(05.08.2008, orele 23.30)

Detasamentul de pompieri Falticeni a intervenit cu o autospecia pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un transformator electric, apartinand de E-On Moldova, in satul Bradatel, comuna Horodniceni.
La sosirea garzii de interventie ardea izolatia conductorilor electrici ai transformatorului, cu pericol de extindere la o locuinta invecinata.
Incendiul a fost lichidat la ora 00.12, in limitele gasite.
A ars izolatia conductorilor electrici.
Cauza incendiului: incendiul a avut drept cauza un sucrtcircuit electric provocat de conductori electrici defecti.
Pompierii au reusit sa salveze transformatorul si locuinta invecinata, in valoare de cca 60.000 RON.
Pierderi: din primele estimari, cca 500 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Cautare persoana inecata in raul Suceava
(05.08.2008)

Detasamentul de pompieri Suceava a continuat operatiunile de cautare a tanarului Gheorghe A. (16 ani), care a fost luat de ape, in zona podului Itcani, in data de 25.07.2008. La misiunea de cautare a participat si un scafandru de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Iasi.
Corpul tanarului nu a fost gasit.Evacuare apa din gospodarii in Suceava, zona Strandului
(05.08.2008)

Detasamentul de pompieri Suceava a actionat cu o autospeciala, 2 motopompe si cu un efectiv de 9 militari, pentru evacuarea apei din locuintele si anexele unor cetateni din Suceava, str. Strandului.
La sosirea garzii de interventie erau inundate gradini, curti si beciuri pe o suprafata de cca 2 hectare.
S-a trecut la evacuarea apei cu ajutorul motopompelor din dotare.
Operatiunea s-a incheiat cu succes, rezolvandu-se problema cetatenilor.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO