Arhiva Comunicate
COMUNICAT

buletin informativ - 12.10.2008
(12.10.2008)

Asanare pirotehnica in localitatea Iedu
(10.10.2008, ora 12.15*)

Echipa Pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, condusa de maistrul militar Pentilescu Iulian, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui intreg arsenal de munitie neexplodata, din primul razboi mondial, asanate din gospodaria sotilor Maria G. si Laurentiu G., din localitatea Iedu, comuna Carlibaba.
In data de 01.10.2008 proprietarii, in urma unor lucrari de excavatie, au apelat la interventia specialistilor pirotehnicieni din cadrul I.S.U. Suceava. Acestia, in urma cercetarii si detectarii zonei, au identificat si ridicat un numar de 46 de elemente de munitie, foarte periculoase, din primul razboi mondial. La acel moment, proprietarii au fost instruiti cum sa procedeze pe viitor in astfel de situatii. Ulterior, in urma executarii unor lucrari, in alta zona a proprietatii, au observat 2 elemente de munitie. Au cerut imediat ajutor politiei locale si acestia au anuntat I.S.U. Suceava care a trimis de urgenta echipa pirotehnica.
In urma examinarii profesioniste si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat 30 de bombe aviatie cal. 5 Kg, 93 grenade de mana defensive, 20 grenade de mana ofensive, 10 corpuri explozibile si 61 cartuse infanterie cal. 7,62 mm.
Toate dateaza din primul razboi mondial, iar pozitionarea si numarul lor confirma parerea specialistilor ca exista posibilitatea ca in acea locatie sa fi existat un locas de tragere.
In urma cercetarii si detectarii amanuntite a zonei cu aparatura din dotare s-a constatat ca zona respectiva nu prezinta un pericol iminent, fiindu-le pus in vedere proprietarilor ca, in eventualitatea executarii altor lucrari, de orice natura, pe teritoriul proprietatii, sa sesizeze mai intai lucratorii postului de politie local sau I.S.U. Suceava, pin numarul unic de urgenta 112, in vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate pe timpul lucrarilor. Instruirea s-a facut pe baza de semnatura.
Operatiunea a fost deosebit de complexa si riscanta, in tot acest timp existand pericolul ca la cel mai mic soc sau manevrare gresita, bombele de aviatie sa explodeze. Din aceasta cauza echipa pirotehnica a I.S.U. Suceava a solicitat asigurarea antemergatorului (un echipaj de la serviciul circulatiei rutiere care sa asigure eliberarea drumului pentru transportul in conditii de maxima siguranta).
Munitia a fost transportata cu doua autospeciale, in conditii optime, fiind depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunea de asanare a fost complexa si deosebit de riscanta din cauza numarului extrem de mare de munitie si s-a incheiat la ora 01.00, pe 11.10.2008, urmand ca, in aceeasi zi, dupa un mic ragaz de odihna, echipa pirotehnica sa intervina la o alta misiune de asanare in localitatea Izvoarele Sucevei.
Acolo, cativa copii, jucandu-se pe malul raului Suceava, au descoperit o grenada de mana defensiva in perfecta stare de functionare, ce putea in orice moment sa le puna viata in pericol. Au anuntat imediat politia si acestia au chemat echipa pirotehnica a I.S.U. Suceava.
Ambele misiuni s-au incheiat cu succes iar in urma lor nu s-au pus in pericol vieti omenesti si nici nu s-au inregistrat pagube materiale.


Incendiu in satul Slobozia
(11.10.2008, orele 14.24*)

Detasamentul de Pompieri Suceava impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Zvoristea au intervenit cu patru autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria numitului Vasile P., din satul Slobozia, comuna Zvoristea.
La sosirea garzii de interventie ardeau depozitul de furaje si plante furajere, existand posibilitatea ca focul sa se propage la adapostul de animale si casa de locuit.
Au ars depozitul de furaje si aproximativ 3 tone de plante furajere.
Incendiul a fost lichidat la ora 15.55.
Din primele cercetari, focul a izbucnit din cauza fumatului in locuri nepermise sau neprotejate corespunzator.
Pompierii au salvat adapostul de animale si casa de locuit, in valoare de cca 200.000 RON.
Din primele estimari, pagubele sunt de cca 1.000 RON
Nu au fost victime omenesti.


Incendiu in orasul Salcea
(12.10.2008, orele 02.32*)

Detasamentul de Pompieri Suceava a intervenit cu o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, apartinand lui Cristian I., ce se afla stationat pe soseaua aeroportului Salcea.
La sosirea garzii de interventie ardea aproximativ 90% din autoturism.
Incendiul a fost lichidat la ora 03.15.
Cauza incendiului este in curs de stabilire.
Din primele estimari, pagubele sunt de cca 4.000 RON
Nu au fost victime omenesti.


Incendiu in satul Dolhestii Mari
(12.10.2008, orele 04.19*)

Detasamentul de Pompieri Falticeni impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Dolhesti au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria numitului Ioan V., din satul Dolhestii Mari, comuna Dolhesti.
La sosirea garzii de interventie ardea un stog de fan cu pericol de propagare la alte trei stoguri.
Au ars circa 1.500 kg plante furajere.
Incendiul a fost lichidat la ora 06.30.
Din primele cercetari, focul a izbucnit din cauza fumatului in locuri nepermise sau neprotejate corespunzator.
Pompierii au salvat trei stoguri de fan, in valoare de cca 5.000 RON.
Din primele estimari, pagubele sunt de cca 500 RON
Nu au fost victime omenesti.

* ora de sub titlu este ora anuntarii evenimentului la numarul unic de urgente 112.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO