Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 03.04.2009
(03.04.2009)

BULETIN INFORMATIV DE PRESA
din 03.04.2009, ora 10.00


Misiuni de asanare pirotehnica
(02.03.2009)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, la ora 07.00, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie neexplodat, asanat din curtea Manastirii Sihastria Putnei, in comuna Putna.
In timp ce se faceau lucrari gospodaresti de primavara s-a observat un obiect ce semana cu o grenada. Imediat s-a cerut ajutorul politiei locale. Acestia au anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care a trimis echipa pirotehnica la fata locului.
In urma cercetarii si detectarii amanuntite a zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat o grenada de mana defensiva, provenind din primul razboi mondial. S-au executat in continuare lucrari de detectare de catre specialistii pirotehnicieni si s-a descoperit existenta a mai multor locasuri de tragere si linii de transee din primul razboi mondial, ceea ce arata ca respectiva zona a fost framantata de numeroase lupte.
S-a pus in vedere vietuitorilor manastirii ca, in eventualitatea gasirii unor elemente suspecte in zona respectiva, sa sesizeze lucratorii postului de politie local sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, in vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate.
Misiunea s-a incheiat la ora 12.30.
Aceeasi echipa pirotehnica, a plecat, la ora 18.20, catre o alta misiune, in satul Runcu, comuna Cacica.
Aici, niste copii au descoperit o grenada, in timp ce se deplasau pe drumul comunal. Copiii au anuntat politia locala care, la randul ei, a solicitat interventia profesionistilor pirotehnici de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Acestia din urma au asanat o grenada de mana ofensiva, provenind din al doilea razboi mondial.
Drumul pe care a fost gasit elementul de munitie a fost recent pietruit, existand posibilitatea ca grenada de mana sa fii fost adusa de la o balastiera.
Ambele grenade erau in perfecta stare de functionare si prezentau un pericol real pentru persoanele sau imobilele care s-ar fi aflat in raza lor de actiune.
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 21.20 si au depozitat grenadele provizoriu pana la distrugerea lor intr-un poligon autorizat.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism si au fost incheiate cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.


Incendiu in municipiul Suceava
(02.04.2009, ora 17.39*)

Detasamentul de Pompieri Suceava a intervenit cu o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria Racilei B., in municipiul Suceava, str. Nicoae Iorga.
La sosirea garzii de interventie ardea vegetatie uscata, deseuri din lemn si gardul gospodariei, existand posibilitatea de propagare la casa de locuit.
Incendiul a fost lichidat la ora 18.05, in limitele gasite.
Au ars 50 mp vegetatie uscata, gardul (construit din lemn) pe o lungime de 3 m si deseuri din lemn.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza folosirii focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.
Pompierii au salvat casa de locuit, in valoare de aproximativ 200.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 100 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Incendiu in municipiul Falticeni
(02.04.2009, ora 17.58*)

Detasamentul de Pompieri Falticeni a intervenit cu o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la o garsoniera ce apartine Doinei L., din municipiul Falticeni, str. Cotesti.
La sosirea garzii de interventie ardeau bunurile casnice din dormitor, existand posibilitatea de propagare la intreaga locuinta.
Incendiul a fost lichidat la ora 18.38, in limitele gasite.
Au ars articole de imbracaminte, un televizor, mobilier si materiale textile. S-a degradat finisajul interior al locuintei.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de catre un aparat electric (televizor) cu improvizatii.
Pompierii au salvat garsoniera, in valoare de aproximativ 30.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 500 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Incendii la vegetatia uscata
(02.04.2009)

Detasamentul de Pompieri Radauti impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Marginea au intervenit, la ora 17.58, pentru localizarea si stingerea unui incendiu la vegetatie uscata, pe un teren ce apartine Consiliului Local Marginea. Au ars aproximativ 10 ha de vegetatie uscata. Misiunea s-a incheiat la ora 19.10.
Detasamentul de Pompieri Falticeni a intervenit cu o autospeciala, la ora 20.10, pentru localizarea si stingerea unui incendiu la vegetatie uscata in municipiul Falticeni, str. Plt.Ghinita. Au ars aproximativ 3.000 mp vegetatie uscata pe un teren ce apartine Consiliului Local Falticeni. Misiunea s-a incheiat la ora 21.20.
Ambele misiuni s-au incheiat fara incidente. Nu s-au semnalat victime omenesti sau pagube materiale.
Incendiile au avut drept cauza folosirea focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.


Incendiu in comuna Straja
(02.04.2009, ora 23.24*)

Garda de Interventie Vicovu de Sus a intervenit cu o autospeciala pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Gheorghe J., din comuna Straja.
La sosirea garzii de interventie ardea funinginea din interiorul cosului de evacuare a fumului, existand posibilitatea de propagare la casa de locuit.
Incendiul a fost lichidat la ora 00.21, in limitele gasite.
A ars funinginea din interiorul cosului de evacuare a fumului.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza jarului sau a scanteilor provenite din interiorul cosului de evacuare a fumului necuratat.
Pompierii au salvat casa de locuit, in valoare de aproximativ 25.000 RON.
Nu au fost victime omenesti si nici nu s-au semnalat pagube materiale.


* ora de sub titlu este ora anuntarii evenimentului la numarul unic de urgenta 112.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO