Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 05.04.2009
(05.03.2009)

BULETIN INFORMATIV DE PRESA
din 05.04.2009, ora 09.00


Misiuni de asanare pirotehnica
(03.03.2009)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, la ora 10.47, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie neexplodat, asanat pe raza localitatii Carlibaba.
In timp ce se executau lucrari de excavare in albia raului Bistrita s-a observat in cupa utilajului un obiect suspect. Imediat s-a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, prin numarul unic de urgenta 112, care a trimis echipa pirotehnica la fata locului.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, provenind din al doilea razboi mondial.
S-a pus in vedere lucratorilor ca, in eventualitatea gasirii altor elemente suspecte in zona respectiva, sa sesizeze lucratorii postului de politie local sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate.
Inainte de incheierea misiunii din localitatea Carlibaba, s-a primit un alt apel in legatura cu un obiect suspect gasit in localitatea Balaceana. Aici, in curtea Paraschivei M., in urma lucrarilor de primavara din gradina gospodariei, s-a gasit o grenada. Proprietara a anuntat politia locala care a securizat zona pana la sosirea profesionistilor pirotehnici de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Acestia din urma au asanat o grenada de mana defensiva, provenind, ca si proiectilul exploziv, tot din al doilea razboi mondial. S-a facut detectarea amanuntita a zonei si s-a facut instructajul, specific in aceste cazuri, cu proprietarii.
Ambele elemente de munitie erau in perfecta stare de functionare si prezentau un pericol real pentru persoanele sau imobilele care s-ar fi aflat in raza lor de actiune, la o manevrare gresita.
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 17.30 si au depozitat munitia provizoriu pana la distrugerea ei intr-un poligon autorizat.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism si au fost incheiate cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.Incendii la vegetatia uscata
(03 - 04.04.2009)

Garzile de Interventie Solca si Gura Humorului impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Cacica au intervenit pe data de 3 aprilie a.c., la ora 16.26, pentru localizarea si stingerea unui incendiu la vegetatie uscata, pe un teren ce apartine Consiliului Local Partestii de Jos. Aici exista pericolul de propagare la fondul forestier. Au ars aproximativ 10 ha de vegetatie uscata.
Garda de Interventie Siret a intervenit, in aceeasi zi, pentru localizarea si stingerea unor incendii la vegetatie uscata. Primul incendiu a avut loc pe un teren apartinand Consiliului Local Siret, in cartierul Padureni, unde au ars circa 3 ha de vegetatie uscata. Si aici exista pericolul de propagare la padure. Al doilea incendiu a fost in comuna Mihaileni, judetul Botosani. La sosirea garzii de interventie ardeau circa 2 ha de vegetatie uscata de pe un teren apartinand de Consiliul Local Mihaileni. Un alt incendiu la care au participat pompierii sireteni a izbucnit in satul Negostina, comuna Balcauti. Aici au ars circa 500 mp de vegetatie uscata de pe un teren apartinand Consiliului Local Balcauti.
In data de 4 aprilie a.c., Detasamentul de Pompieri Falticeni a fost solicitat sa intervina, la ora 12.33, pentru localizarea si lichidarea unui incendiu la vegetatie uscata in comuna Hartop. Aici ardea 1 ha de vegetatie uscata, existand pericolul de propagare la o casa de locuit.
Acelasi detasament de pompieri, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Malini, au intervenit la un incendiu de vegetatie uscata in comuna Malini, la ora 14.00. Aici ardeau circa 200 ha de vegetatie uscata, existand pericolul de propagare la fondul forestier.
La ora 14.31, Detasamentul de Pompieri Suceava a plecat catre un incendiu in comuna Scheia, unde ardeau circa 150 mp de vegetatie uscata, de pe un teren apartinand Ocolului Silvic Suceava.
Detasamentul de Pompieri Falticeni impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Bunesti, au intervenit, la ora 15.26, pentru localizarea si lichidarea unui incendiu in comuna Bunesti. Aici ardeau circa 1 ha de vegetatie uscata, existand pericolul de propagare la o livada din apropiere.
La ora 16.05, pompierii falticeneni, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Forasti, au intervenit la un incendiu in localitatea Boura, comuna Forasti. Aici au ars circa 2 ha de vegetatie uscata de pe un teren apartinand de Consiliul Local Forasti, pompierii lichidand incendiul inainte ca acesta sa ajunga la padurea invecinata.
Detasamentul de Pompieri Suceava impreuna cu Serviciul Privat pentru Situatii de Urgenta Termica au intervenit, la ora 21.20, pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetatia uscata, pe un teren apartinand unor persoane fizice, in municipiul Suceava, str. Mitocel. Au ars circa 1 ha de vegetatie uscata. Tot pompierii Detasamentului Suceava au intervenit si in comuna Moara, unde au ars circa 200 mp de vegetatie uscata de pe un teren apartinand de Consiliul Local Moara.
Toate misiunile s-au incheiat fara incidente, salvarile pompierilor (printre care, fond forestier, o livada, locuinte particulare si alte bunuri) insumand aproximativ 1.350.000 RON. Nu s-au semnalat victime omenesti sau pagube materiale.
Incendiile au avut drept cauza folosirea focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.Incendiu in localitatea Molid
(04.04.2009, ora 13.00*)

Detasamentul de Pompieri Campulung Moldovenesc impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Vama au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Simion O., din localitatea Molid, comuna Vama.
La sosirea garzii de interventie ardea vegetatie uscata si un stog de fan, existand pericolul de propagare la fondul forestier.
Incendiul a fost lichidat la ora 15.10, in limitele gasite.
Au ars circa 8 ha de vegetatie uscata si aproximativ 2 tone de fan.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza folosirii focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.
Pompierii au salvat fondul forestier invecinat, in valoare de aproximativ 1.000.000 RON.
Nu au fost victime omenesti si nici nu s-au semnalat pagube materiale.Incendiu in comuna Mitocul Dragomirnei
(04.04.2009, ora 13.26*)

Detasamentul de Pompieri Suceava impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Mitocul Dragomirnei au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Florinel M., in comuna Mitocul Dragomirnei.
La sosirea garzii de interventie ardeau anexe gospodaresti (sura si adapostul de animale) existand pericolul de propagare la casa de locuit si alte anexe.
Incendiul a fost lichidat la ora 14.35, in limitele gasite.
Au ars sura si adapostul de animale, construite din lemn, pe o suprafata de circa 40 mp si aproximativ 500 kg furaje. S-a degradat planseul adapostului de animale.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza jocului unui minor (M.F.C. – 4 ani), lasat nesupravegheat, cu focul.
Pompierii au salvat casa de locuit si anexele, in valoare de aproximativ 30.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 6.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Incendiu in localitatea Stirbat
(05.04.2009, ora 04.03*)

Detasamentul de Pompieri Suceava impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Stirbat au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria Marusiei P., in satul Stirbat, comuna Udesti.
La sosirea garzii de interventie ardea astereala acoperisului bucatariei existand pericolul de propagare la casa de locuit.
Incendiul a fost lichidat la ora 04.45, in limitele gasite.
A ars acoperisul bucatariei pe o suprafata de circa 2 mp si s-a degradat planseul.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza scanteilor provenite din cosul de fum deteriorat.
Pompierii au salvat casa de locuit, in valoare de aproximativ 20.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 200 RON.
Nu au fost victime omenesti.


* ora de sub titlu este ora anuntarii evenimentului la numarul unic de urgenta 112.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO