Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 07.04.2009
(07.04.2009)

BULETIN INFORMATIV DE PRESA
din 07.04.2009, ora 09.00

Misiuni de asanare pirotehnica
(06.04.2009)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, la ora 08.20, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie neexplodat, asanat in gospodaria lui Nicolae I.C., din localitatea Valea Putnei.
In timp ce proprietarul executa lucrari la fundatia unei anexe a observat un obiect suspect. Imediat a anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, prin numarul unic de urgenta 112, care a trimis echipa pirotehnica la fata locului.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 76 mm, in perfecta stare de functionare, provenind din al doilea razboi mondial.
S-a detectat zona si s-a facut instructajul cu proprietarul, punandu-i-se in vedere ca, in eventualitatea gasirii altor elemente suspecte in zona respectiva, sa sesizeze lucratorii postului de politie local sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta in vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate.
Misiunea s-a incheiat la ora 14.40.
La ora 16.50, in urma unui nou apel venit pe numarul unic de urgenta 112, echipa pirotehnica a pornit spre comuna Straja. Aici, in fata gardului gospodariei lui Stefan M., in urma lucrarilor de curatare a santului pentru colectarea apei pluviale, s-a descoperit un element de munitie. Pirotehnistii au asanat o bomba exploziva calibrul 40 mm provenind, ca si proiectilul exploziv, tot din al doilea razboi mondial. S-a detectat amanuntit zona si s-a facut instructajul, specific in aceste cazuri, cu proprietarul.
Ambele elemente de munitie prezentau un pericol real pentru persoanele sau imobilele care s-ar fi aflat in raza lor de actiune, la o manevrare gresita.
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 20.20 si au depozitat munitia provizoriu pana la distrugerea ei intr-un poligon autorizat.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism si au fost incheiate cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Incendii la vegetatia uscata
(06.04.2009)

Detasamentul de pompieri Falticeni impreuna cu Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Radaseni au intervenit, la orele 10.50, la un incendiu izbucnit la vegetatie uscata, pe un islaz ce apartine cetatenilor comunei Radaseni. Au ars aproximativ 1,5 ha de vegetatie uscata. Pompierii au revenit in Radaseni, la ora 16.35, la un nou incendiu. De aceasta data au ars circa 0,5 ha de vegetatie uscata de pe un teren ce apartine Consiliului Local Radaseni.
Acelasi detasament, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Cornu Luncii, au intervenit, la ora 13.13, in comuna Cornu Luncii, la un incendiu de vegetatie uscata de pe un teren ce apartine Consiliului Local Cornu Luncii. Aici, exista pericolul de propagare a focului la stalpii de telefonie, apartinand Romtelecom, din apropiere. Datorita interventiei pompierilor a ars doar vegetatia uscata, pe o suprafata de cca 400 mp.
Detasamentul de Pompieri Vatra Dornei impreuna cu Serviciul Privat al Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, au intervenit pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit la o pepiniera. La sosirea garzii de interventie ardea vegetatie uscata de pe un teren apartinand Ocolului Silvic Dorna Candrenilor. Au ars circa 150 mp de vegetatie uscata si s-au degradat aproximativ 80 de puieti de brad si molid.
Pompierii dorneni, impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Saru Dornei, au intervenit la un incendiu izbucnit la vegetatia uscata de pe un teren apartinand lui Ion I., din localitatea Sarisorul Mare, comuna Saru Dornei. Au ars circa 300 mp de vegetatie uscata, incendiul fiind lichidat inainte ca acesta sa ajunga la fondul forestier din apropiere.
Toate misiunile s-au incheiat fara incidente, iar salvarile pompierilor au insumat aproximativ 10.000 RON.
Incendiile au avut drept cauza folosirea focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.

Incendiu in comuna Fundu Moldovei
(06.04.2009, ora 14.28*)

Detasamentul de Pompieri Campulung Moldovenesc impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Fundu Modovei au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un magazin mixt, in comuna Fundu Moldovei.
La sosirea garzii de interventie ardeau magazinul mixt si marfuri alimentare si nealimentare, existand pericolul de propagare la doua case invecinate.
Incendiul a fost lichidat la ora 15.35.
Au ars marfuri alimentare si chimice, articole de imbracaminte si papetarie, acte de gestiune ale firmei, registre de evidenta, casa de marcat cu role, un cantar electronic. S-au degradat trei lazi frigorifice, un automat de cafea, o vitrina frigorifica, un telefon si o imprimanta multifunctionala.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de catre un conductor electric defect.
Pompierii au salvat 2 case de locuit invecinate si 20 de butelii GPL (unul dintre vecini fiind distribuitor de butelii), in valoare de aproximativ 1.000.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 90.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Incendiu in localitatea Valea Seaca
(06.04.2009, ora 16.25*)

Garda de Interventie Gura Humorului impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Frasin au intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit in localitatea Valea Seaca, orasul Frasin.
La sosirea garzii de interventie ardeau vegetatia uscata de pe un teren apartinand cetatenilor si un sopron apartinand lui Vasile M., existand pericolul de propagare la fondul forestier.
Incendiul a fost lichidat la ora 18.00.
Au ars vegetatia uscata pe o suprafata de circa 10 ha si sopronul pe o suprafata de aproximativ 9 mp.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza folosirii focului deschis, lasat nesupravegheat, pentru igienizarea terenului.
Pompierii au salvat fondul forestier.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 800 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Incendiu in comuna Dornesti
(06.04.2009, ora 21.09*)

Detasamentul de Pompieri Radauti impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Dornesti au intervenit cu doua autospeciale si o motopompa pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria Rodicai P., in comuna Dornesti.
La sosirea garzii de interventie ardea casa de locuit, existand pericolul de propagare la doua case invecinate.
Incendiul a fost lichidat la ora 22.45.
Au ars peretii casei de locuit, construita din lemn si acoperita cu azbociment, pe o suprafata de aproximativ 50 mp, mobilier si un televizor.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit prin efect termic din cauza cosului de evacuare a fumului neprotejat fata de materialele combustibile.
Pompierii au salvat cele doua case de locuit invecinate, in valoare de aproximativ 40.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 5.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO