Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 28.04.2009
(28.04.2009)

BULETIN INFORMATIV DE PRESA
din 28.04.2009, ora 09.00


Incendiu in comuna Arbore
(27.04.2009, ora 12.21)

Garda de interventie Solca impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Arbore au intervenit cu trei autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Nicolae R., din comuna Arbore.
La sosirea garzii de interventie acoperisul casei ardea in flacari, existand pericolul ca flacarile sa se extinda la o locuinta invecinata.
Incendiul a fost lichidat la ora 13.25, in limitele gasite.
A ars acoperisul casei (pe astereala din lemn si acoperit cu sindrila) pe o suprafata de aproximativ 70 mp. Au mai ars si bunuri casnice aflate in podul casei.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de catre un conductor electric improvizat.
Pompierii au salvat casa de locuit invecinata, in valoare de circa 55.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 6.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.


Asanare pirotehnica in localitatea Vascauti
(27.04.2009, ora 12.40)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, pe raza localitatii Vascauti, comuna Musenita.
Neculai M., un gospodar din satul Vascauti, executa lucrari de sapare la un sant in fata casei, cand, la un moment dat, a observat varful unui element de munitie. Din fericire pentru proprietar si pentru familia sa numeroasa, faptul ca acesta si-a satisfacut stagiul militar la arma „Geniu” l-a ajutat sa-si dea seama ca are de a face cu munitie de razboi ramasa neexplodata, deosebit de periculoasa. S-a oprit din lucrari si a cerut imediat ajutorul profesionistilor pirotehnisti.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 150 mm, provenind din al doilea razboi mondial, in perfecta stare de functionare.
Imediat s-a trecut la evacuarea tuturor persoanelor aflate in zona. Misiunea a fost deosebit de complexa si periculoasa deoarece santul era foarte ingust, operatiunile de identificare si ridicare fiind ingreunate si de masa proiectilului (in jur de 40 kg).
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 16.15 si au depozitat munitia provizoriu pana la distrugerea ei intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale, tinand cont ca o eventuala explozie a proiectilului ar fi provocat pagube serioase, schijele rezultate putand fi imprastiate pe o raza de pana la 1.000 de metri.


Incendiu in localitatea Argel
(27.04.2009, ora 15.45)

Detasamentul de pompieri Campulung Moldovenesc si Garda de interventie Gura Humorului impreuna cu Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta Moldovita si Vatra Moldovitei, lucratori ai ocoalelor silvice din Moldovita, Vama, Pojorata si Frasin (aproximativ 57 de persoane) si un echipaj de jandarmi au intervenit pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscata, in locul numit Dealul Polonencu, pe un teren ce apartine consiliului local Moldovita, pe raza localitatii Argel.
Misiunea a fost ingreunata de terenul accidentat, de zona ecranata radio si lipsa semnalului de telefonie mobila. La fata locului ardeau pasuni si teren impadurit natural, existand posibilitatea de propagare la fondul forestier invecinat.
A ars vegetatia uscata de pe o suprafata de aproximativ 7 ha si 5 ha pasune impadurita natural cu arbori ce aveau varste cuprinse intre 10 si 40 de ani (o suprafata de circa 200 mp). S-au degradat arbori cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza folosirii focului deschis pentru igienizarea terenului, lasat nesupravegheat.
Pompierii au salvat fondul forestier, in valoare de circa 10.000.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 6.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.
In momentul emiterii buletinului informativ echipajele lucrau la lichidarea ultimelor focare de incendiu.


Incendiu in orasul Vicovu de Sus
(27.04.2009, ora 23.29)

Garda de interventie Vicovu de Sus a intervenit cu doua autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Petru R., din orasul Vicovu de Sus.
La sosirea garzii de interventie ardea acoperisul bucatariei de vara, existand pericolul de propagare la casa de locuit si restul anexelor.
Incendiul a fost lichidat la ora 00.00, in limitele gasite.
A ars astereala din lemn a acoperisului bucatariei de vara, pe o suprafata de aproximativ 10 mp.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de catre un cablu electric defect.
Pompierii au salvat casa de locuit si anexele, in valoare de circa 100.000 RON.
Din primele estimari pagubele sunt de aproximativ 200 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO