Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ - 19.06.2009
(19.06.2009)

Misiune de distrugere a munitiei asanate
(18.06.2009, ora 09.00)

Grupa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava a executat o misiune de transport si distrugere controlata a munitiei asanata de pe teritoriul judetului Suceava, in fostul Poligon Bogata, din comuna Baia.
La ora 09.00 echipajul pirotehnic, cu doua autospeciale, a pornit din curtea inspectoratului, fiind insotit de un antemergator de la Serviciul Politiei Rutiere si de un echipaj SMURD, conform procedurilor in astfel de cazuri.
Au fost transportate si distruse prin explozie un numar de:
- 6 bombe de aruncator si aviatie;
- 23 proiectile de artilerie;
- 14 grenade de mana defensive si ofensive;
- 320 focoase artilerie;
- 3.667 cartuse infanterie;
- 8.740 alte elemente pirotehnice.
Un total de 12.770 elemente de munitie, provenind din cele doua razboaie mondiale, asanate in ultimele sase luni, in urma executarii a 32 de misiuni de asanare.
S-au folosit 16 kg de trotil si 6 capse detonante electrice.
Misiunea a fost complexa si riscanta, tinand cont de numarul mare al elementelor de munitie transportate si distruse si s-a desfasurat cu profesionalism, in conditii de maxima securitate, incheindu-se la ora 15.00, fara sa se inregistreze incidente.
La putin timp dupa revenirea in unitate, la terminarea misiunii de distrugere controlata, echipa pirotehnica, formata din lt.col. Cristinel Anton si m.m. Iulian Pentilescu, a fost solicitata sa intervina la o noua misiune de asanare pirotehnica, in localitatea Bodnareni, comuna Arbore.
Astfel, la ora 15.20, pirotehnistii au intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui proiectil exploziv calibrul 76 mm, provenind din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Elementul de munitie era in perfecta stare de functionare si a fost descoperit pe un teren agricol ce apartine lui Gheorghe B., acesta fiind cel care a anuntat autoritatile locale.
Dupa o zi plina de evenimente, echipajul pirotehnic si-a indeplinit cu succes si profesionalism misiunile incredintate, fara sa puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale, intorcandu-se la baza la ora 18.20.
Profitand de ocazie, facem un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie. Astfel, precizam ca sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- joaca copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se va anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
Indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO