Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ - 14.07.2009
( 14.07.2009)

Asanare pirotehnica in orasul Solca
(13.07.2009, ora 13.10)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, formata din m.m. Iulian Pentilescu si plt.maj. Marius Chimiuc, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in orasul Solca, la locuinta personala a lui Ioan S.
In timp ce faceau lucrari de amenajare a canalizarii, in curtea gospodariei, proprietarii au observat un element de munitie in pamant. Constientizand pericolul iminent, au oprit lucrarea si au cerut ajutor politiei locale, acestia anuntand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a trimis la fata locului echipa pirotehnica.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri, luand masuri de evacuare a populatiei din zona.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 76 mm, echipat cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial.
Si de aceasta data, misiunea a avut un grad ridicat de periculozitate, deoarece santul era foarte ingust, ingreunand operatiunile de detectare si ridicare a munitiei. De asemenea, tinand cont ca proiectilul era situat intre doua case de locuit, s-au luat toate masurile de securitate si protectie pentru a preveni orice eveniment nedorit.
Pirotehnistii au cercetat si detectat amanuntit zona respectiva, dupa care au facut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare in astfel de situatii.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta si depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata, intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, la ora 17.30, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO