Arhiva Comunicate
COMUNICAT

buletin informativ - 28.07.2009
(28.07.2009)

Asanare pirotehnica in localitatea Clit
(27.07.2009, ora 13.10)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de m.m. Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in satul Clit, comuna Arbore, la gospodaria Eufrosinei R.
O echipa de lucratori ce sapa o fantana in curtea gospodariei a descoperit un obiect suspect la o adancime de aproximativ 2,5 metri. Seful echipei a cerut sprijinul politiei locale, acestia anuntand prin numarul unic de urgenta 112 Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a trimis la fata locului echipa pirotehnica.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri, luand masuri de securizare si evacuare a populatiei din zona.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 122 mm, echipat cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial. Tinand cont de calibrul proiectilului, in cazul unei explozii, acesta ar fi distrus in totalitate locuinta si anexele gospodaresti, vietile celor aflati in zona fiind intr-un real pericol.
Din cauza locului stramt si adanc operatiunile de cercetare, detectare si ridicare au fost foarte dificile, maistrul militar fiind nevoit sa recurga la improvizatii tehnice pentru indeplinirea misiunii.
Operatiunea a fost deosebita si in ceea ce priveste adancimea la care a fost gasit proiectilul, pana in prezent, majoritatea munitiilor de raboi fiind descoperite mai la suprafata terenului.
Pirotehnistii au cercetat si detectat amanuntit zona respectiva, dupa care au facut un instructaj cu proprietarii si lucratorii privind modul de comportare in astfel de situatii.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta si depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata, intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, la ora 18.00, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Incendiu in comuna Rasca
(28.07.2009, ora 01.39)

Detasamentul de pompieri Falticeni impreuna cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Rasca au intervenit cu patru autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la doua gospodarii, apartinand lui Constantin R. si Florea R., din comuna Rasca, str. Satul Nou.
Din cauza orei inaintate incendiul a fost observat si, mai apoi, anuntat cu intarziere.
La sosirea echipajelor ardeau casa de locuit, sura si alte anexe ale lui Constantin R., focul propagandu-se la sura si anexele lui Florea R. Focul ardea violent, majoritatea constructiilor fiind din lemn, existand pericolul de extindere a flacarilor la mai multe gospodarii si Scoala Generala nr.3.
Incendiul a fost lichidat la ora 06.20.
Au ars casa de locuit pe o suprafata de circa 40 mp, sura si anexe pe o suprafata de circa 100 mp, bunuri casnice, mobilier, circa 10 tone de fan, 10 mc lemn de foc, toate apartinand lui Constantin R. S-au degradat scule electrice, doua frigidere, doua aragazuri, doua televizoare si mobilier.
Celuilalt proprietar, Florea R., i-au ars sura si anexele pe o suprafata de aproximativ 90 mp, 10 tone de fan, 10 mc lemn de foc si s-au degradat un aparat de sudura, piese de la un tractor, o tocatoare si scule electrice.
In incendiu au pierit 3 bovine, un porc si 30 de pasari de curte.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a izbucnit prin efect termic din cauza unei sobe (fara acumulare de caldura) supraincalzita, lasata nesupravegheata.
Desi au fost anuntati cu intarziere, pompierii au localizat imediat focul salvand din calea flacarilor Scoala Generala nr.3, o casa de locuit si o gospodarie invecinata, in valoare de aproximativ 200.000 RON.
Pagubele estimate sunt de circa 95.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO