Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ - 30.07.2009
(30.07.2009)

Asanare pirotehnica in localitatea Bogata
(29.07.2009, ora 11.02)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de m.m. Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in satul Bogata, comuna Baia, la gospodaria lui Mihai I.
Obiectul suspect a fost descoperit de catre proprietari in timp ce sapau un sant pentru inlocuirea unei conducte de apa, in apropierea locuintei (aproximativ 2 metri distanta). Au anuntat lucratorii postului de politie local, acestia anuntand Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a trimis la fata locului echipa pirotehnica.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri, luand masuri de securizare si evacuare a populatiei din zona.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat o bomba exploziva de aruncator calibrul 82 mm, echipata cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial.
Proprietarul a avut sansa deoarece, in timp ce sapa, a lovit cu harletul corpul bombei. Daca ar fi lovit cativa centimetri alaturi ar fi nimerit focosul (mecanismul de initiere) provocand explozia. Acesta a inteles la ce pericol s-a expus abia cand pirotehnicienii i-au explicat cat de aproape a fost sa provoace un dezastru.
Pirotehnistii au cercetat si detectat amanuntit zona respectiva, dupa care au facut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare in astfel de situatii.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta si depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata, intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, la ora 15.15, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.


Incendiu in comuna Bilca
(29.07.2009, ora 23.28)

Garda de interventie Vicovul de Sus si Detasamentul de pompieri Radauti impreuna cu Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta Bilca, Galanesti si Vicovu de Jos au intervenit cu sase autospeciale pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la gospodaria lui Costica C., din comuna Bilca.
Gospodaria era nelocuita si se afla intr-o zona izolata, incendiul fiind observat si anuntat cu intarziere.
La sosirea echipajelor ardeau casa de locuit, acoperisul bucatariei si depozitul de furaje, fara pericol de propagare a flacarilor. Toate constructiile erau din lemn tratat cu pacura si acoperite cu sindrila, focul inghitind cu rapiditate gospodaria, iar intarzierea cu care a fost anuntat nu a lasat nicio sansa pompierilor de a mai salva ceva.
Incendiul a fost lichidat la ora 01.20.
Au ars casa de locuit pe o suprafata de circa 110 mp, acoperisul bucatariei pe o suprafata de circa 60 mp, depozitul de furaje pe o suprafata de circa 100 mp si aproximativ 5 mc cherestea.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul a avut drept cauza flacara provenita de la un foc deschis in spatii deschise.
Pagubele estimate sunt de circa 100.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO