Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 18.08.2009
(18.08.2009)

Misiuni de asanare pirotehnica
(17.08.2009)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, la ora 12.45, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie neexplodat, asanat din curtea gospodariei cetateanului Stefan A., in localitatea Buda, comuna Rasca.
In timp ce se faceau lucrari de demolare a unei anexe gospodaresti s-a observat un obiect ce semana cu o grenada. Imediat s-a cerut ajutorul politiei locale. Acestia au anuntat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta care a trimis echipa pirotehnica la fata locului.
In urma cercetarii amanuntite a zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat o grenada de mana defensiva, provenind din Al Doilea Razboi Mondial, ce prezenta un real pericol pentru populatie.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri luand masuri de securizare si evacuare a populatiei din zona.
Misiunea s-a incheiat la ora 15.30.
Aceeasi echipa pirotehnica, a fost solicitata, la ora 15.40, sa intervina la o alta misiune, in orasul Siret, strada Plaiesilor.
In timp ce se executau lucrari de amenajare a strazii lucratorii au observat in lama utilajului un obiect suspect. S-a anuntat politia locala care, la randul ei, a solicitat interventia profesionistilor pirotehnici de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Acestia din urma au asanat un proiectil exploziv, calibrul 76 mm, provenind Din Al Doilea Razboi Mondial. In timpul executarii lucrarilor de asanare un localnic din zona a sesizat echipa pirotehnica de existenta unui obiect asemanator in curtea gospodariei sale. In urma verificarilor s-a confirmat cele spuse si s-a ridicat un corp proiectil exploziv, calibrul 76 mm, provenind Din Al Doilea Razboi Mondial.
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 18.55 si au depozitat elementele de munitie provizoriu pana la distrugerea lor intr-un poligon autorizat.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism si au fost incheiate cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.
In ambele cazuri s-a executat un instructaj cu proprietarii si populatia din zona privind modul de comportare in astfel de situatii.

Incendiu in localitatea Frumosu
(17.08.2009, ora 23.42)

Grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, Detasamentul de pompieri Campulung Moldovenesc, Garda de interventie Gura Humorului impreuna cu personalul Ocolului Silvic Frumosu si un echipaj de jandarmi au intervenit cu trei autospeciale si o motopompa pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta lui Teodor C. din localitatea Frumosu.
La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta la intreaga locuinta, existand pericolul de propagare la anexe si fondul forestier. Pentru a ajunge la locul incendiat echipajele de interventie au trebuit sa urce pe jos, circa 4 km, cu accesoriile de prima interventie, deoarece drumul nu era accesibil autospecialelor.
Incendiul a fost lichidat la ora 07.40.
A ars casa de locuit, construita din lemn cu acoperis din azbociment, pe o suprafata de 90 mp.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul s-a produs din cauza neglijentei unui fumator care a fumat in locuri nepermise.
Pompierii au salvat anexele si fondul forestier invecinat, in valoare de aproximativ 100.000 RON.
Pagubele estimate sunt de circa 10.000 RON.
Nu au fost victime omenesti.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO