Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 07.09.2009
(07.09.2009)

Misiune de distrugere si asanare de munitie neexplodata
(04.09.2009, ora 08.30)

Grupa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava in cooperare cu Grupa pirotehnica a Inspectoratului penstru Situatii de Urgenta Nicolae Iorga Botosani au executat o misiune comuna de transport si distrugere controlata a munitiei asanata de pe teritoriile judetelor Suceava si Botosani, in poligonul autorizat Copalau, din judetul Botosani.
La ora 08.30 echipajul pirotehnic sucevean, condus de maistrul militar Iulian Pentilescu, a pornit din curtea inspectoratului cu o autospeciala, fiind insotit de un antemergator de la Serviciul Politiei Rutiere si de un echipaj SMURD, conform procedurilor in astfel de cazuri.
Au fost transportate si distruse prin explozie un numar de:
- 2 bombe explozive de aruncator;
- 6 proiectile de artilerie;
- 5 grenade de mana defensive si ofensive;
- 66 cartuse infanterie;
- 1 corp proiectil exploziv;
- 1 corp exploziv;
- 93 alte elemente de munitie.
Un total de 174 elemente de munitie, provenind din cele doua razboaie mondiale, asanate in ultimele doua luni, in urma executarii a 15 misiuni de asanare pe teritoriul judetului Suceava.
Misiunea a fost complexa si riscanta, tinand cont de numarul mare al elementelor de munitie transportate si distruse si s-a desfasurat cu profesionalism, in conditii de maxima securitate, incheindu-se la ora 20.45, fara sa se inregistreze incidente.

Profitand de ocazie, facem un nou apel catre populatie, privind modul de comportare in situatiile descoperirii unor elemente de munitie. Astfel, precizam ca sunt interzise:
- atingerea munitiilor cu mana sau cu alte obiecte;
- lovirea sau miscarea munitiilor gasite in pamant sau la suprafata;
- demontarea de la munitii a focoaselor sau a altor elemente componente;
- joaca copiilor cu diferite elemente de munitie;
- ridicarea, transportul si introducerea munitiilor in diferite incaperi sau locuinte.
Populatia trebuie sa cunoasca faptul ca in zonele in care exista sau se presupune existenta unor munitii neexplodate este interzis:
- accesul persoanelor si in special al copiilor;
- executarea de sapaturi manuale sau cu mijloace mecanice;
- executarea unor lucrari funciare;
- circulatia vehiculelor, oamenilor sau animalelor.
Se va anunta imediat autoritatile locale sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta prin numarul unic de urgenta 112, la descoperirea sau luarea la cunostinta despre existenta munitiei neexplodata.
Indiferent de starea fizica sau de vechimea elementului de munitie, pericolul ca acesta sa fie activ si sa produca explozie este maxim. Prin urmare, orice operatiune asupra munitiei neexplodate trebuie sa fie executata numai de catre personal specializat, cu respectarea stricta a procedurilor de securitate.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO