Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 07.10.2009
(07.10.2009)

Asanare pirotehnica in comuna Straja
(06.10.2009, ora 18.30)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de Lt.col. Cristinel Anton, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in comuna Straja, la gospodaria Evgheniei B.
Obiectul suspect a fost descoperit de catre nepotul proprietarei, in timp ce se plimba prin padure. Baiatul, in varsta de 11 ani, l-a adus acasa, punandu-l pe o masa de lemn, afara, in curte. Apoi, impreuna cu alti doi prieteni, au inceput sa desfaca focosul. Din fericire, bunica i-a vazut la timp, i-a oprit si a luat elementul de munitie ducandu-l intr-o sura, sunand apoi la 112. Imediat, a venit lucratorul postului de Politie local care a asigurat zona pana la sosirea profesionistilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri, luand masuri de securizare si evacuare a populatiei din zona.
Putem spune ca pustii au avut sansa, deoarece s-a constatat ca elementul de munitie era o bomba exploziva de aruncator calibrul 82 mm, echipata cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial. Bomba, de provenienta sovietica, cu un sistem de siguranta neperformant, foarte simplu, este printre cele mai periculoase tipuri de munitie descoperite pe teritoriul judetului Suceava.
Pirotehnistii au facut un instructaj cu proprietarii si cu copiii prezenti acolo privind modul de comportare in astfel de situatii.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta si depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata, intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, la ora 20.50, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO