Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Bultein informativ 22.10.2009
(22.10.2009)

Asanare pirotehnica in comuna Arbore
(21.10.2009, ora 07.00)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in comuna Arbore.
Elementul de munitie a fost descoperit in fata portii gospodariei lui Dan M., unde acesta a descarcat un camion cu nisip, pentru a nivela drumul. Nisipul a fost adus din albia paraului Clit, unde Primaria Arbore executa lucrari de largire a albiei, pentru a preveni inundatii asemanatoare celor de anul trecut.
La sosirea echipajului s-a securizat si evacuat zona si s-au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri. In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv, calibrul 150 mm, provenind din Al Doilea Razboi Mondial, echipat cu focos, in perfecta stare de functionare.
Misiunea de asanare a fost complexa si riscanta, datorita greutatii proiectilului (peste 40 de kilograme), in tot acest timp existand pericolul ca la cel mai mic soc sau manevrare gresita sa explodeze, punand in pericol vietile oamenilor si gospodariile acestora pe o raza de aproximativ 1 km .
S-a detectat zona, atat la fata locului cat si in locul in care se executa lucrarile de largire a albiei, constatandu-se ca nu prezinta un pericol iminent, fiindu-le pus in vedere muncitorilor sa sesizeze lucratorii postului de politie local sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, prin numarul 112, la orice prezenta a unui obiect suspect, in vederea acordarii de asistenta tehnica de specialitate.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta, fiind depozitata provizoriu pana la distrugerea controlata, intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost incheiata cu succes, la ora 13.45, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

Incendiu in municipiul Falticeni
(21.10.2009, ora 11.19)

Detasamentul de pompieri Falticeni a intervenit cu doua autospeciale si o autoscara mecanica pentru localizarea si stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament dintr-un bloc de pe str. 2 Graniceri, municipiul Falticeni, proprietatea Lilianei V.
La sosirea echipajelor ardeau in interiorul bucatariei materiale textile si un corp de mobilier, existand pericolul de propagare la intregul apartament. Din locuinta a fost scos un tanar (U.I. - 18 ani) care s-a intoxicat cu fum, fiind transportat la spital pentru investigatii amanuntite.
Incendiul a fost lichidat la ora 11.45, in limitele gasite.
Au ars mobilierul din bucatarie, hota si materiale textile, degradandu-se tencuiala si zugraveala incaperii.
Din primele cercetari a rezultat ca incendiul s-a produs din cauza flacarii provenite de la aragazul pornit si lasat nesupravegheat.
Pompierii au salvat apartamentul, in valoare de aproximativ 120.000 RON, pagubele estimate fiind de circa 2.000 RON.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO