Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 10.11.2009
(10.11.2009)

Misiuni de asanare pirotehnica
(09.11.2009)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, incepand cu ora 10.00, cu o autospeciala pirotehnica pentru asigurarea asistentei tehnice de specialitate la efectuarea unor lucrari in curtea gospodariei lui Constantin F., din localitatea Patrauti. Aceasta misiune este o continuare a unei asanari pirotehnice efectuata in data de 05.11.2009, in aceeasi locatie, unde, in timpul unor sapaturi pentru constructia unui beci, au fost descoperite un numar de 200 de bucati cartuse infanterie, calibrul 7,62 mm, provenind din cel de-al Doilea Razboi Mondial.
In timpul asistarii lucrarilor si detectarii zonei au mai fost descoperite un numar de 14 cartuse de infanterie.
Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri luand masuri de securizare a zonei si s-a asigurat asistenta tehnica de specialitate pana la terminarea lucrarilor de sapare.
Misiunea s-a incheiat la ora 15.00.
In timp ce echipa pirotehnica executa misiunea de asanare la Patrauti, in jurul orei 12.35 s-a primit un apel prin 112, anuntandu-se descoperirea unei grenade in subsolul unui bloc de locuinte din municipiul Suceava, str. Ana Ipatescu. S-a deplasat spre locatie seful grupei pirotehnice din cadrul I.S.U. „Bucovina” Suceava, lt.col. Cristinel Anton, care a gasit o grenada de mana defensiva de exercitiu (inofensiva). Grenada a fost ridicata si depozitata provizoriu pana la distrugere.
La ora 16.10, pirotehnicienii au fost solicitati telefonic, din nou, sa intervina la o alta misiune in comuna Stroiesti. Aici, in curtea lui Cristian B., s-a descoperit o grenada de mana defensiva, in stare perfecta de functionare, provenind din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Nepotul proprietarului, jucandu-se prin curte, a descoperit grenada in trunchiul unui arbore batran care fusese taiat recent. Proprietarul a sunat imediat la postul de politie local iar acestia au anuntat echipa pirotehnica.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism si au fost incheiate cu succes, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.
Pirotehnistii s-au intors la baza la ora 18.05 si au depozitat elementele de munitie, provizoriu, pana la distrugerea lor intr-un poligon autorizat.
In toate cazurile s-au executat instructaje cu proprietarii si populatia din zona privind modul de comportare in astfel de situatii.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO