Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 26.05.2010
(26.05.2010)

Asanare pirotehnica in orasul Brosteni
(25.05.2010, ora 15.00*)

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, condusa de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, in orasul Brosteni, pe str. Bistritei, la gospodaria Floricai C.
Proprietarii lucrau la fundatia unui beci, in curtea gospodariei, cand au observat un obiect metalic care semana cu un element de munitie, infipt in pamant la o adancime de aproximativ 2 metri. Constientizand pericolul iminent, s-au oprit din lucru si au anuntat imediat politia locala, acestia solicitand ajutorul profesionistilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.
Echipa pirotehnica a desfasurat operatiunile specifice in astfel de cazuri, fiind nevoita sa ia masuri de evacuare a populatiei din patru gospodarii, la limita zonei de siguranta, pe o raza de aproximativ 200 de metri.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat o bomba de aviatie calibrul 5 kg, echipata cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Primul Razboi Mondial.
Pirotehnistii au cercetat si detectat amanuntit zona respectiva, dupa care au facut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare in astfel de situatii, explicandu-le ca, daca ar fi lovit focosul (mecanismul de initiere), ar fi provocat explozia bombei.
Operatiunea de asanare a fost complexa si riscanta. tinand cont de dimensiunea si de puterea de distrugere a elementului de munitie, in tot acest timp existand pericolul ca la cel mai mic soc sau manevrare gresita, bomba de aviatie sa explodeze.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta, fiind depozitata provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism, incheindu-se la ora 21.30, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.

* ora anuntarii evenimentului la numarul unic de urgenta 112.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO