Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Buletin informativ 14.06.2010
(14.06.2010)

Misiuni pirotehnice de distrugere si asanare munitie neexplodata
11-12.06.2010

Vineri, 11 iunie a.c., grupa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava a executat o misiune de transport si distrugere controlata a munitiei asanata de pe teritoriul judetului Suceava, in poligonul autorizat din localitatea Copalau, judetul Botosani.
La ora 08:15, echipajul pirotehnic, cu doua autospeciale, a pornit din curtea inspectoratului, fiind insotit de un antemergator de la Serviciul Politiei Rutiere si de un echipaj de la Serviciul de Ambulanta Judetean Suceava, conform procedurilor in astfel de cazuri.
Au fost transoportate si distruse prin explozie un numar de:
- 6 bombe de aruncator si aviatie;
- 30 grenade de mana ofensive si defensive;
- 9 proiectile de artilerie;
- 389 cartuse infanterie;
- 53 capse alarmare;
- 1 lovitura antitanc.
In total un numar de 488 elemente de munitie provenind din cele doua razboaie mondiale, asanate in ultimele 6 luni, in urma executarii a unui numar de 40 de misiuni de asanare.
S-au folosit 15 kilograme de trotil si 2 capse detonante electrice.
Misiunea a fost complexa si riscanta, tinand cont de numarul mare al elementelor de munitie transportate si distruse si s-a desfasurat cu profesionalism, in conditii de maxima securitate, incheindu-se la ora 18:00, fara sa se inregistreze incidente.
Sambata, 12 iunie a.c., echipa pirotehnica, formata din slt. Ilie Sveduneac si m.m. Iulian Pentilescu, a fost solicitata sa intervina la o misiune de asanare pirotehnica, in localitatea Valea Putnei, comuna Pojorata.
In jurul orei 11:00, pirotehnistii au intervenit pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, provenind din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Munitia se afla in curtea unei pensiuni din zona Pasul Mestecanis, fiind gasita de proprietar, dupa ce acesta executase lucrari de modernizare a canalizarii.
Pirotehnistii au securizat zona, evacuand din incinta si din curtea pensiunii turistii, printre care se aflau si un grup de copii prescolari (aproximativ 30) de la doua gradinite din municipiul Campulung Moldovenesc, care isi serbau intrarea in vacanta.
In urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 150 mm, echipat cu focos, in perfecta stare de functionare.
Situatia in care s-a desfasurat misiunea a fost delicata, avand un inalt grad de periculozitate deoarece, pe langa faptul ca se aflau multi oameni in zona, proiectilul era depozitat langa statia de alimentare cu butan gaz a pensiunii, orice soc sau manevrare gresita putand declansa un dezastru pe o raza de aproximativ 500 de metri.
Echipa pirotehnica a profitat de prezenta numarului mare de copii dar si de prezenta parintilor si a turistilor din pensiune si, la incheierea interventiei, a facut un instructaj privind modul de comportare la descoperirea elementelor de munitie.
Munitia a fost transportata in conditii de maxima siguranta, fiind depozitata provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.
Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism, incheindu-se la ora 17.00, fara sa se puna in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.
Misiuni de evacuare a apei si decolmatare
13.06.2010

12 militari ai Detasamentului de pompieri Vatra Dornei impreuna cu 7 lucratori ai Serviciului voluntar pentru situatii de urgenta Ciocanesti si 15 lucratori ai Companiei Nationale de Autostrazi Drumuri Nationale – Sectia Campulung Moldovenesc au intervenit la inundatiile rezultate in urma precipitatiilor cu caracter torential (aproximativ 43 l/mp) inregistrate in intervalul orar 18:10 – 19.40.
S-a lucrat pentru evacuarea apei si decolmatare in comuna Ciocanesti, zona paraului Rece (4 curti si 2 anexe inundate) si in satul Botus (1 locuinta afectata de alunecarile de teren, 6 poduri si podete colmatate, printre care un pod pe DN18, ce bloca traficul rutier).
Misiunea s-a incheiat la ora 00:40, apa fiind evacuata iar podurile si santurile decolmatate, eliberandu-se si traficul rutier pe DN18.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO