Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 02.07.2010
(02.07.2010)

Cadrele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava pe langa faptul ca au actionat pentru decolmatarea miilor de gospodarii, beciuri, subsoluri, curti, case, fantani, poduri si podete, pentru cautarea persoanelor disparute, pentru transport de apa si alimente, iar in cazul producerii unor fenomene locale, pentru actiuni de evacuare si salvare persoane, animale si bunuri materiale din localitatile afecate, au avut de furca si acasa, la familiile lor cu apa involburata.
Un numar de 39 de pompieri de la ISU Suceava au lasat deoparte interesul personal pentru salvarea vietilor si bunurilor semenilor afectati de inundatii.
Pompieri militari domiciliati in localitati ca Arbore, Milisauti, Todiresti, Dolhasca, Candesti, Siret, Zamostea, Vicov, Comanesti, Zvoristea sau alte zone afectate de inundatii au raspuns cu operativitate si profesionalism misiunilor de salvare a oamenilor.
Prin momente dificile a trecut plutonierului maj. Hrecinic Petrica de la Garda de interventie Vicovu de Sus care locuieste impreuna cu parintii, sotia si cele 2 fete in Cindesti. Luni, 28 iunie, din cauza ploilor torentiale un fir de apa, care vara seaca, s-a umflat atat de tare incat a trecut peste camp si a ajuns in curtea si gospodaria mea. Apa avea 1,5 m in curte si 1 m in casa. Animalele au fos duse pe la vecini, iar pasarile au murit. Va dati seama ca totul a fost distrus in casa, iar acum totul este malit. Parintii, mama in varsta de 76 ani si tatal de 80 ani cu grad de handicap II, sotia si cele 2 fete, in varsta de 7 si 14 ani l-au sunat speriati luni, in jurul orelor 15 si i-au spus ca gospodaria si curtea lor este inundata. Pompierul era in misiune pentru decolmatarea apei din curti, case, beciuri si salvarea cetatenilor la gospodariile din Gramesti.
Un alt exemplu il reprezinta cazul lui sg. maj. Prostire Vasile de la Detasamentul Falticeni care in timp ce actiona la inundatiile de la Gulia a fost anuntat ca i-a intrat apa in curte (1 m) si in casa (aprox. 40 de cm). Acesta locuieste impreuna cu sotia - 24 ani si cei doi copii, in varsta de 5 ani, respectiv 2 luni in satul Poieni, oras Dolhasca. Un paraias s-a umflat foarte tare si a ajuns in curtea si in casa mea. In momentul cand sotia a deschis usa casei, un val a intrat si a dat-o jos. In momentul de fata, eu si familia mea stam la socrii.
Prin momente de cumpana a trecut si Plutonierul adjutant Grigorean Viorel din Parhauti, comuna Todiresti, caruia i-a fost inundata casa, acum fiind a treia oara. Deja este a treia oara cand imi este inundata casa, iar comisia de evaluare mi-a spus ca este fisurata pe la colturi. Apa era in casa si anexe de 70 m , iar in curte de 1,5 m. Va dati seama ca totul este distrus in casa. Pompierul locuieste impreuna cu sotia si cei 2 baieti in varsta de 16, respectiv 19 ani, dar si cu mama, in varsta de 70 de ani. Paraul Solonet a iesit din albia mica si a inundat gospodaria militarului.
Plt. maj. Vizitiu Petrica din Milisauti a avut apa in casa de 0,5 m, iar in curte de 1,5 m. Pompierul miltar era in actiune la Calafindesti, apoi la Gramesti si Serbauti, atunci cand apa a intrat in gospodaria lui. Acesta locuieste impreuna cu sotia si cei doi baieti ai lui in varsta de 9 si 15 ani.
Prin momente dificile au trecut si celelalte cadre ale ISU Suceava care au avut de furca cu inundatiile, dar devotamentul fata de oamenii din jurul lor a fost mult mai puternic, iar juramantul militar facut fata de patrie si popor a primat fata de interesul personal.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO