Arhiva Comunicate
COMUNICAT

Comunicat de presa 26.08.2010
(26.08.2010)

Comunicat de presa
Misiuni pirotehnice 24-26.08.2010


Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, formata din lt. col. Anton Cristinel, maistrul militar Iulian Pentilescu a intervenit in ultimele zile in diferite locatii unde au fost descoperite elemente de munitie.
Marti, 24 august a.c., ora 07.00, pirotehnicienii s-au deplasat cu o autospeciala in comuna Brodina, sat Brodina de Jos. Aici, o firma de constructii ce executa lucrari in zona podului ce traversa paraul Brodina, in timpul lucrarilor de excavatie, au descoperit doua elemente de munitie.
Echipa pirotehnica a executat operatiunile specifice in astfel de cazuri, de cercetare si detectare, identificand si ridicand sase proiectile explozive de calibrul 152 mm si doua mine antitanc, echipate cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial.
Datorita conditiilor deosebite de manipulare si transport (un proiectil cantarea aprox. 55 kg.), pirotehnistii au decis ca zona sa fie izolata si pazita, urmand ca doua zi, munitia sa fie distrusa controlat in conditii de siguranta.
Miercuri, 25 august 2010, pirotehnicienii au executat lucrari de distrugere a munitiei, folosind noua kg de trotil, trei capse detonante electrice si 10 ml cablu electric pirotehnic.
Zona a fost asigurata, paza fiind executata de echipaje de politie de la Posturile de Politie Brodina si Ulma.
Munitia a fost distrusa in deplina siguranta, neinregistandu-se incedente pe parcursul desfasurarii misiunii.
Joi, 26 august a.c., pirotehnistii, in urma unui apel primit la 112, s-au deplasat in satul Plutonita, oras Frasin, pentru identificarea si ridicarea unui element de munitie.
Un localnic, in timp ce executa lucrari de reparatii la imprejmuirea unei proprietati, a observat un obiect ce parea a fi un element de munitie.
Echipa pirotehnica a cercetat si detectat zona, identificand si ridicand o bomba exploziva de aruncator de calibrul 82 mm, echipata cu focos, in perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial.
Operatiunea de transport a elementului de munitie de la locul identificarii pana la autospeciala pirotehnica (aprox. 2 km) s-a facut manual, fiind complexa si riscanta deoarece traseul a fost impracticabil si greu accesibil, existand pericolul ca la cel mai mic soc sau manevrare gresită, bomba sa explodeze.
La ambele misiuni s-au executat, la fata locului, si instructaje privind modul de comportare in cazul descoperii de munitie ramasa neexplodata.
Misiunile s-au desfasurat cu profesionalism, fara sa se pună in pericol vieti omenesti sau bunuri materiale, munitiile fiind transportate în conditii de maxima siguranta, fiind depozitate provizoriu, pana la distrugerea controlata intr-un poligon autorizat.

Apel unic de urgenţă
Ministerul Administratiei si Internelor
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Prefectura Suceava
Consiliul Judeţean Suceava
Inspectoratul judeţean de Poliţie Suceava
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava
FOTO

FOTO

FOTO

FOTO

<FOTO